Το νέο βιβλίο της "λεσβίας Γούντυ Άλεν": "Μήπως είσαι μάνα μου;", Άλισον Μπέχντελ

Μήπως είσαι μάνα μου;
Μια τραγικωμωδία
Συγγραφείς: Άλισον Μπέχντελ

Εκδότης: Γράμματα
Μετάφραση: Κατερίνα Κατέλλη
Σελίδες: 300
ISBN: 9789603295129

Περιγραφή:

Mετά την πρωτοφανή επιτυχία του Θανατάδικου, που έγινε το υπ’ αριθμόν 1 βιβλίο της χρονιάς για το περιοδικό Time, η Άλισον Μπέχντελ διηγείται με τον δικό της μοναδικό τρόπο πώς έγινε η καλλιτέχνις που ήθελε να γίνει η μητέρα της.

Το Θανατάδικο της Άλισον Μπέχντελ ήταν ένα λογοτεχνικό φαινόμενο. Και τώρα, άλλη μια συναρπαστική ιστορία, αυτή τη φορά για τη μητέρα της: τη βιβλιοφάγο, τη μουσοτραφή, την πρωταγωνίστρια του ερασιτεχνικού θεάτρου. Κι ακόμα, τη γυναίκα που δυστύχησε μ’ έναν ομοφυλόφιλο σύζυγο, που με τις καλλιτεχνικές της φιλοδοξίες σημάδεψε την παιδική ηλικία της Μπέχντελ... και που έπαψε να φιλάει και να αγγίζει την κόρη της από τα εφτά της χρόνια. Μ’ ένα δολοφονικό χιούμορ, η Μπέχντελ ψάχνει απαντήσεις για το αγεφύρωτο χάσμα μάνας-κόρης. Και η έρευνά της πρέπει να διασχίσει πολλά στρώματα: από τον εμβληματικό ψυχαναλυτή του εικοστού αιώνα, Ντόναλντ Γουίνικοτ, ως την επιφοίτηση του Δόκτορος Σόυς, ώς την προσωπική ζωή της ίδιας της Μπέχντελ (μονογαμική... κατά συρροήν). Και τέλος, την ίδια τη Μάνα –με μια συνθηκολόγηση που θα ξαφνιάσει και θα συγκινήσει όλα των παιδιά των χαρισματικών μανάδων.

Κριτικές

Gloria Steinem
Πολλοί από μας ζούμε τις ζωές που δεν έζησαν οι μανάδες μας. Η Άλισον Μπεχντέλ έγραψε ένα graphic novel γι΄αυτό, ένα κόμικ φτιαγμένο, θα λέγαμε, από τη Βιρτζίνια Γουλφ. Διαβάστε το, και θα καταλάβετε τι λέω. Και πρέπει να το διαβάσετε!

Jonathan Safran Foer
Ένα βιβλίο με ιδιοφυή ανθρωπιά, που μπαίνει γενναία στην καρδιά των πραγμάτων: στο γιατί είμαστε αυτοί που είμαστε. Είναι όμως και απίστευτα κωμικό. Και οπτικά εκθαμβωτικό. Δε θες να το αφήσεις απ΄τα χέρια σου. Και σου σπαράζει την καρδιά.
Jonathan Safran Foer, συγγραφέας του Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά.

Άλισον Μπέχντελ
Η Άλισον Μπέχντελ, υποδειγματικός αρχειοφύλακας της ίδιας της ζωής της, άρχισε να κρατάει ημερολόγιο στα δέκα της χρόνια. Από το 1983 καταγράφει τη ζωή διαφόρων χάρτινων ηρώων στο κόμικ Dykes to watch out for, ένα από τα κορυφαία του είδους. Το κόμικ της δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε πενήντα εναλλακτικές εφημερίδες, μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και εκδίδεται σε μια σειρά βιβλία που έχουν ήδη ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο αντίτυπα. Τέσσερα βιβλία της έχουν αποσπάσει Lambda Leterary Awards στην κατηγορία του χιούμορ, ενώ το βιβλίο της Η ανεξίτηλη Άλισον Μπέχντελ απέσπασε το ίδιο βραβείο στην κατηγορία της βιογραφίας/ αυτοβιογραφίας. Το περιοδικό Utne θεωρεί το Dykes to watch out for "ένα από τα μεγαλύτερα σουξέ του εικοστού αιώνα". Η Μπέχντελ ζει κοντά στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...