Οι "ιδιωτικές" φωτογραφίες των Berg & Høeg (Νορβηγία 1895-1903)

Από το 1895 έως το 1903 οι Νορβηγίδες φωτογράφοι Marie Høeg και Bolette Berg λειτούργησαν ένα εμπορικό, φωτογραφικό στούντιο στην Νορβηγική πόλη Horten.

Η Høeg ήταν μια δυναμική σουφραζέτα της εποχής της. Χρησιμοποίησε τον χώρο της ως έναν τόπο συνάντησης με τους εναλλακτικούς συναδέλφους της και με τις γυναίκες της εποχής της που ενδιαφέρονταν για το κίνημα υπέρ της ψήφου των γυναικών. Στην Νορβηγία οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου το 1913.

Τρεις δεκαετίες μετά τον θάνατο της Høeg, το 1949, ανακαλύφθηκε σε ένα αγροτόσπιτο όπου ζούσε κάποτε, ένα κουτί με γυάλινες πλάκες αρνητικών με την ένδειξη "ιδιωτική".

Η "ιδιωτική" αυτή συλλογή φωτογραφιών κατέληξε στο Μουσείο Preus, όπου και παρουσιάζεται! Πρόκειται για μια σειρά φωτογραφιών όπου το ζευγάρι εκφράζεται ελεύθερα, τουλάχιστον σε σχέση με την ταυτότητα έκφρασης του φύλου του, όπως φαίνεται.

Χρησιμοποιούν ρούχα και πειραματίζονται με την εμφάνισή τους, καταλαμβάνοντας, εμφανισιακά τουλάχιστον, "χώρους" όπου, μέχρι τότε, παραδοσιακά καταλάμβαναν μόνο οι άντρες.

Στις φωτογραφίες, εκτός από το ζευγάρι φωτογράφων με τα κοντά μαλλιά και τα "αντρικά" κουστούμια και ρούχα, εμφανίζονται και άλλα άτομα, φίλες τους, ένας άγνωστος φίλος τους με ρούχα που τότε μόνο γυναίκες φορούσαν καθώς και ο αγαπημένος τους σκύλος.

Απολαύστε την πραγματικά όμορφη αυτή συλλογή φωτογραφιών!

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...