Η Κέλλυ Λεοντοπούλου σας λύνει όλες τις απορίες σχετικά με τον διαλογισμό

Τι είναι ο διαλογισμός

Ίσως νομίζετε ότι ο διαλογισμός είναι μια εξωτική άσκηση, η οποία συνδέεται με τις ανατολικές θρησκείες, ή ότι έχει σχέση με μια ειδική καθιστή στάση, σύμφωνα με την οποία  τα πόδια σας πρέπει να είναι δεμένα κόμπος, και τα χέρια σας σε αλλόκοτες στάσεις. Ίσως έχετε την εντύπωση ότι έχει να κάνει με την επιδίωξη της "αγιοσύνης". Ευτυχώς, τίποτα απ'όλα αυτά δεν αληθεύει.

Διαλογισμός σημαίνει απλώς ότι επιλέγετε να εστιάσετε το μυαλό σας σε κάτι. Στην πραγματικότητα, το διάβασμα ενός βιβλίου συνιστά μια μορφή διαλογισμού, όπως επίσης η παρακολούθηση μιας ταινίας ή των διαφημίσεων στην τηλεόραση. Όταν την ώρα που οδηγείτε προς τη δουλειά σας, σκέφτεστε τη λογομαχία που είχατε το πρωί με το/τη σύζυγό σας και το φόρτο εργασίας που σας περιμένει στο γραφείο, αυτό είναι διαλογισμός. Όταν ακούτε ένα cd, αυτό είναι διαλογισμός. Όταν συγκεντρώνετε την προσοχή σας στις μπανάνες  που θέλετε να αγοράσετε, αυτό είναι μια μορφή διαλογισμού.

Ο νους σας και η εξωτερική σας πραγματικότητα βρίσκονται σε συνεχή ρευστότητα. Σε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής σας δημιουργείτε ή οικοδομείτε την πραγματικότητα σας, μέσα από αυτά που σκέφτεστε και αυτά που προσλαμβάνετε από το περιβάλλον σας. Με τον καιρό, αναπτύσσετε συνήθειες ως προς το τι σκέπτεστε, καθώς και συνήθειες ως προς το τι προσλαμβάνετε. Για παράδειγμα, ίσως ανακαλύψετε ότι είστε "πολεμιστής" και σας αρέσει να παρακολουθείτε στην τηλεόραση προγράμματα με βίαια εγκλήματα. Ίσως ανακαλύψετε ότι έχετε φαντασιώσεις πάνω στο πως θα θέλατε να έιναι η ζωή σας και διαβάζετε ρομαντικά μυθιστορήματα κάθε μέρα. Αφού έτσι ή αλλιώς διαλογίζεστε συνέχεια, το ερώτημα είναι "Πάνω σε τι επιλέγετε να διαλογιστείτε;"

Πολλές πνευματικές παραδόσεις αξιοπιούν την ανθρώπινη αυτή τάση της ατέρμονης σκέψης,  πρόσληψη πληροφοριών και δημιουργίας εμπειριών. Από τη στιγμή λοιπόν, που έτσι ή αλλιώς, σκέφτεστε συνέχεια, γιατί να μην  εστιάσετε συνειδητά το νου σας σε θετικά και ευεργετικά αντικείμενα; Γιατί να μη χρησιμοποιήσετε το διαλογισμό για να μάθετε πως λειτουργούν ο νους και τα συναισθήματά σας και για να αναπτύξετε θετικές νοητικές, σωμάτικές και πνευματικές συνήθειες.  Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να αναπτύξετε το δυναμικό σας ως ανθρώπινο ον, νοητικά, σωματιά και πνευματικά.

Ασκηθείτε για μια πιο ευτυχισμένη ζωή

Ο διαλογισμός δεν είναι κάτι απόκρυφο, εξωπραγματικό η απροσπέλαστο. Δεν προορίζεται αποκλειστικά για την "αφρόκρεμα" ούτε για όσους έχουν εντρυφήσει στις ανατολικές θρησκείες και εναλλακτικές θεραπείες. Ο διαλογισμός είναι πολύ προσγειωμένος και πρακτικός και διαθέσιμος για τον καθένα, ανεξάρτητα από τη θρησκεία του. Αν και πολλοί διαλογισμοί είναι εμπνευσμένοι από αρχαίες και σύγχρονες πνευματικές παραδόσεις, κανένας τους δεν απαιτεί να πιστεύετε κάπου. Αν δεν γνωρίζετε καμιά πνευματική πρακτική, ή αν δεν  πιστεύετε σε κάποιο θεό ή ανώτερη δύναμη, δοκιμάστε τους διαλογισμούς αυτούς με την πρόθεση να φτιάξετε απλώς μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό σας.

Μπορείτε να διαλογιστείτε δημιουργώντας απλώς  ξεχωριστό χρόνο, τον οποίο θα αφιερώσετε στη συνειδητή εστίαση του νου σας σε θετικούς και ωφέλιμους τρόπους. Σίγουρα, πάντως, βοηθά να έχετε κάποιες κατευθύνσεις και οδηγίες για το πως θα το κάνετε. Αφού δοκιμάστε κάποιες από τις τεχνικές διαλογισμού του βιβλίου, θα ανακαλύψετε τι ταιριάζει σε σας και με βάση αυτό μπορείτε να φτιάξετε μια δική σας εξελισσόμενη άσκηση διαλογισμού. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, βρείτε ένα δάσκαλο διαλογισμού, ο οποίος θα σας βοηθήσει να εμβαθύνετε και να ενισχύσετε την άσκηση σας. Οι δάσκαλοι έχουν συχνά μια ομάδα μαθητών  που συνδέονται με την άσκηση τους. Εκτός από συνεχή καθοδήγηση πάνω στο διαλογισμό, θα έχετε τη στήριξη και τη συντροφιά των συμμαθητών σας.

Προσπαθήστε να έχετε συνείδηση των τεχνικών που χρησιμοποιείτε και της επίδρασης που έχουν σε σας. Θα διαπιστώσετε, ενδεχομένως, ότι με κάποιες από αυτές νιώθετε πιο άνετα και με κάποιες άλλες λιγότερο, ή μπορεί να σας αρέσει να χρησιμοποιείτε ποικιλία τεχνικών στην εξελισσόμενη άσκηση σας στο διαλογισμό. Οι τεχνικές εντάσσονται στις τέσσερις κύριες κατηγορίες που ακολουθούν.

Εστίαση

Στην πρώτη τεχνική διαλογισμού, εστιάζετε το νου σας σ' ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Το αντικείμενο αυτό μπορεί να είναι κάτι εξωτερικό  -ένα κερί, μια εικόνα του Βούδα ή μια εικόνα του Χριστού, ένα λουλούδι- ή κάτι εσωτερικό, όπως η αναπνοή ή οι χτύποι της καρδιάς σας. Στόχος της τεχνικής αυτής είναι να ηρεμήσει ο νους σας από την αδιάκοπη σκέψη και να πετύχει ένα μέτρο ψυχικής γαλήνης. Η εστίαση σ' ένα αντικείμενο σας βοηθά να ηρεμήσετε και να συγκεντρωθείτε, ενώ σταθεροποιεί το νου σας. Ως παράπλευρο όφελος, επειδή θα σας φανεί δύσκολο να σταματήσετε εντελώς να σκέφτεστε, θα παρατηρήσετε μοτίβα στις σκέψεις και στα συναισθήματά σας, τα οποία θα συμβάλουν να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Η εστίαση στη διάρκεια του διαλογισμού σας βοηθά  να επικεντρωθείτε σε οτιδήποτε επιθυμείτε για την υπόλοιπη  ζωή σας, ενώ προετοιμάζει το νου σας για άλλες μορφές διαλογισμού.

Σκέψη

Στους διαλογισμούς αυτούς, αντί να αποφύγετε τη σκέψη, προκειμένου να ηρεμήσετε, να σταθεροποιήσετε και να συγκεντρώσετε το μυαλό σας, σκέφτεστε ένα ζήτημα. Ίσως κληθείτε να σκεφτείτε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, πιθανώς κάποια δυσκολία που έχετε με το θυμό. Ίσως σκεφτείτε κάποιο προτέρημα που θέλετε να καλλιεργήσετε - όπως στοργική αγάπη ή υπομονή- ή αναλογιστείτε το γεγονός ότι εσείς είστε συνδεδεμένοι με καθετί στο Σύμπαν. Διαλογίζεστε πάνω σ' ένα θέμα εστιάζοντας τη σκέψη σας, με την πρόθεση να βελτιώσετε τον εαυτό σας. Με τον τρόπο αυτό κάνετε  το μυαλό σας πιο  θετικό.

Οραματισμός

Σε πολλούς διαλογισμούς θα κληθείτε να οραματιστείτε κάτι, να φτιάξετε μια νοερή εικόνα. Ο οραματισμός σας βοηθά να δημιουργήσετε τη δική σας πραγματικότητα, να εκδηλώσετε τις επιθυμίες και τις προθέσεις σας, να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας, μέχρι και να μεταβάλετε τις διαδικασίες του οργανισμού σας.  Για παράδειγμα στους διαλογισμούς Τάρα οραματίζεστε ένα θηλυκό Βούδα, ο οποίος  διώχνει τους φόβους και γιατρεύει τις αρρώστιες σας. Ο οραματισμός είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο  στην εργαλειοθήκη του διαλογιστή. Μην ανησυχείτε αν δυσκολεύεστε να δείτε μια εικόνα με τη φαντασία σας. Με λίγη εξάσκηση, οι οραματιστικές σας ικανότητες με τον καιρό θα βελτιωθούν.

Εμπειρία

Σε κάποιους από τους διαλογισμούς, θα κληθείτε να βιώσετε κάποια εμπειρία. Για παράδειγμα, ασκείστε μαζί με έναν παρτενέρ και μαθαίνετε να διώχνετε τα εμπόδια στη φιλία και την οικειότητα. Σε ένα άλλο διαλογισμό, καλείστε να βιώσετε τις αισθήσεις σας, εστιάζοντας έντονα σε ένα ώριμο φρούτο.

Κάθε διαλογισμός χρησιμοποιεί μία ή περισσότερες από αυτές τις τεχνικές. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι τεχνικές διαλογισμού είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός. Ο σκοπός τους δεν είναι  να υποδαυλίσουν τον ανταγωνισμό ή την  επιθετικότητα. Μπορεί να γίνετε πολύ καλοί στην εστίαση του μυαλού σας και να είστε  ικανοί να κάθεστε επί ώρες σε ακλόνητη εστίαση  στην αναπνοή σας.  Μπορεί να γίνετε κάτι σαν "πνευματικός πρωταθλητής". Αν, όμως, δε χρησιμοποιήσετε την ικανότητά σας για εστίαση με στόχο να γίνετε ένα θετικό, πιο ευγενικό και πιο συμπονετικό άτομο, τότε θα έχετε χάσει το νόημα.

Προτού λοιπόν διαλογιστείτε, μην ξεχάσετε να ορίσετε τα κίνητρά σας. Πείτε, για παράδειγμα: "Σήμερα θα ήθελα να διαλογιστώ για να βοηθήσω τον εαυτό μου να γίνει πιο ευτυχισμένος και ευγενικός, ώστε να μπορώ να φανώ χρήσιμος στον εαυτό μου και στους άλλους". Αφού ολοκληρώσετε το διαλογισμό σας προσθέστε: " Αφιερώνω τις προσπάθειές μου στο ύψιστο καλό του εαυτού μου και στο ύψιστο καλό όλων των άλλων". Αυτά τα διαλογιστικά "βοηθήματα" θα εξυψώσουν σωματικά τους διαλογισμούς σας.

Για ποιό λόγο να διαλογιστώ;

Υπάρχει λόγος που ο διαλογισμός ασκείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, σε πολλούς  πολιτισμούς. Τα οφέλη του είναι τόσα πολλά που είναι σχεδόν αδύνατο να αναφερθούν όλα. Σε όλους τους τομείς -σωματικό, διανοητικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό και πνευματικό- ο διαλογισμός έχει τη δύναμη να απαλύνει την οδύνη και να βοηθήσει στη δημιουργία μιας καλύτερης ζωής. Επειδή όμως, ο χρόνος είναι πολύτιμος για τους περισσότερους από εμάς ίσως αναρωτηθείτε "Αξίζει πράγματι τον κόπο να διαλογιστώ;". Η απάντηση είναι  ένα ηχηρό "ναι".

Διαλογιστείτε για καλύτερη υγεία

Ο απλός διαλογισμός πάνω στην αναπνοή σας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και να κατευνάσει το άγχος σας. Ο διαλογισμός ως συμπλήρωμα στην παραδοσιακή ή εναλλακτική ιατρική θεραπεία, μπορεί να σας βοηθήσει να γιατρευτείτε  από πολλές νόσους, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια. Συμβάλλει στη διαχείριση του πόνου και στην πρόληψη των ασθενειών, βοηθώντας σας να παραμείνετε σωματικά ισορροπημένοι και υγιείς. Χαρίζει ικανοποίηση, γαλήνη και χαρά, τα οποία είναι απαραίτητα για την ηρεμία και τη μακροζωία.

Διαλογιστείτε για μεγαλύτερη επίγνωση του σώματος και του νου σας

Λόγο των υπερβολικών ερεθισμάτων που δέχεστε από τα ηλεκτρονικά μέσα στη δουλειά, στα ψώνια και σε διάφορες μορφές ψυχαγωγίας, ενδέχεται  να διαπιστώσετε ότι έχετε προβλήματα συγκέντρωσης της προσοχής σας. Η διαταραχή ελαττωματικής προσοχής είναι ένα ανοδικό φαινόμενο στους ενήλικους που ζουν σε αστικές περιοχές, όπου οι ρυθμοί είναι ταχύτατοι. Αν νιώθετε υπερφορτωμένοι, είναι πιθανό να "κλείσετε τους διακόπτες", προσπαθώντας να αντεπεξέλθετε σε περισσότερα απ΄όσα μπορείτε στην πραγματικότητα να βγάλετε πέρα. Ως αποτέλεσμα της ανάληψης πολλών υποχρεώσεων και της διαρκούς βιασύνης, ίσως διαπιστώσετε ότι χάνετε την ικανότητα της επίγνωσης ή της πλήρους συνειδητότητας. Δοκιμάστε το διαλογισμό επίγνωσης, αν θέλετε να αναζωογονήσετε τις αισθήσεις σας και να εμπλουτίσετε τη ζωή σας. Μάθετε να ζείτε τη ζωή σας στο παρόν και να εκτιμάτε τη ζωή που έχετε.

Διαλογιστείτε για συναισθηματική ισορροπία

Είναι εύκολο να αναπτύξετε πρόβλημα θυμού εξαιτίας της αγχωτικής ζωής. Πολύωρη εργασία όλο και μεγαλύτερη ακρίβεια σε όλα - δεν είναι να απορεί κανείς που νιώθει τα νεύρα σας τεντωμένα και εκνευρίζεστε με το παραμικρό. Η παγκόσμια αναταραχή και η ανησυχία δηλητηριάζουν ενδεχομένως τη ζωή σας με φόβο. Ίσως έχετε την τάση να ζηλεύετε και να εχθρεύεστε τους άλλους για την επιτυχία τους. Διαλογιστείτε αν θέλετε να έχετε συνεχή επίγνωση των συναισθημάτων σας και να ελέγχετε τα συναισθηματικά  σας μοτίβα. Ίσως διαπιστώστε ότι με το διαλογισμό μπορείτε να μετατρέψετε τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά. Η ψυχική γαλήνη και η λιγότερη συναισθηματική αντιδραστικότητα  είναι δύο μόνο από τα πολλά οφέλη της μακροχρόνιας άσκησης διαλογισμού.

Διαλογιστείτε για τη θεραπεία ψυχολογικών προβλημάτων

Αν έχετε προβλήματα που δε φαίνεται να μπορείτε να ξεπεράσετε από μόνοι σας, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Αν θέλετε να συνέλθετε πιο γρήγορα, διαλογιστείτε για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα στη θεραπεία σας. Αν υποφέρετε από εθισμούς, αγιάτρευτο πένθος, παραμέληση ή τραύματα της παιδικής ηλικίας, ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα, ο διαλογισμός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να στηρίξετε τον εαυτό σας στη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας. Σας βοηθά να συμφιλιωθείτε  με τον εαυτό σας και να πάψετε να τον μισείτε. Αν έχετε πρόβλημα αναβλητικότητας στη δουλειά σας ή δυσκολίες στις σχέσεις σας, ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να τα ξεπεράσετε. Αφήστε το διαλογισμό να σας συντροφεύσει στο θεραπευτικό σας ταξίδι και να σας βοηθήσει να πάρετε στα χέρια σας την ευθύνη της ανάρρωσής σας.

Διαλογιστείτε για να αναλογιστείτε τα μυστήρια της ζωής

Αν νιώθετε τελματωμένοι μέσα στην υλιστική κοσμοθεωρία που διαπνέει τον πολιτισμό μας, διαλογιστείτε για να τη μεταμορφώσετε και να την υπερβείτε. Διαλογιστείτε για να κατανοήσετε το νόημα της ζωής σας, το πεπρωμένο σας, τη σύνδεσή σας με όλα τα ζωντανά πλάσματα και την ιερότητα της πραγματικότητας. Η λέξη πνευματικότητα, αν και πολυχρησιμοποιημένη, προέρχεται από τη ρίζα "πνεύμα" και αναφέρεται στη ζωοποιό δύναμη και στην ευφυή ενέργεια που διαποτίζει το Σύμπαν. Τη δύναμη αυτή μπορείτε να την ονομάσετε Θεό, Βούδα, Χριστό, Γυναίκα Αράχνη ή όπως αλλιώς ονομάζετε την ανώτερη για εσάς δύναμη. Ή μπορείτε απλώς να είστε ανοιχτοί στην ιδέα ότι στη ζωή υπάρχουν περισσότερα από αυτά που μπορούμε να δούμε. Διαλογιστείτε για να έχετε πρόσβαση στη φωτισμένη αυτή διάνοια, και ίσως μια μέρα φτάσετε και εσείς στη φώτιση.

 

 

Γράφει η Κέλλυ Λεοντοπούλου                                                                                  Mystic Neverland Reiki Academy Meditation & Health Center
Η Κέλλυ από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε βιωματική επαφή με τον διαλογισμό, την yoga και το Reiki.
Παράλληλα με τις επαγγελματικές της δραστηριότητες στο χώρο της ναυτιλίας, παρακολούθησε  σεμινάρια και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών της στα παραδοσιακό σύστημα Usui Reiki Ryoho,  Kundalini & Hatha yoga, Philosophy of Tantra,  Reflexology Seminars New York, Inc. (RSNY), Course - Basic workshop & certification course, Premier Training & Development Ltd. Fitness Instruction & Personal Training  Optimum & Sports Nutrition, Body Massage & Sports Massage, First Aid, Fitness Assessment & Health,  Appraisal, Lifestyle Management, Sports Therapy & Rehabilitation, Marketing & Business Development, (2001), Master of Arts in Drama and Movement Therape (Sesame)-University of London (2003), Certificate in traditional Thai massage (Ταϊλάνδη 2005) & Lifeguard (Pa.Sch.Na 2010), Σεμινάριο Δελφινοθεραπείας (Μάλτα 2013).
Ακολουθώντας πάντα το εσωτερικό παιδί μέσα της, εγκατέλειψε κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα και σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με τις εναλλακτικές θεραπείες.

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...