Καταδίκη Κροατίας για ομοφοβική εκπαίδευση

Την καταγγελία υπέβαλε η  μη κυβερνητική οργάνωση INTERIGHTS.

Στο επίμαχο βιβλίο αναφερόταν ότι τα ετερόφυλα ζευγάρια είναι "φυσιολογικά", η ομοφυλοφιλία παρουσιαζόταν ως αποτέλεσμα λάθος σεξουαλικής ανάπτυξης και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις ως ο βασικός λόγος διάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων, όπως το  aids. Οι ομοφυλόφιλοι παρουσιάζονταν ως αναξιοπρεπή άτομα που έχουν πολλές σεξουαλικές σχέσεις με διαρορετικά πρόσωπα. Η μκο εντόπισε κι άλλα σοβαρά προβλήματα στην σεξουαλική αγωγή που παρέχεται από την Κροατία. Το σύνολο των εγγράφων που υποβλήθηκαν στην υπόθεση είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΕΕΚΔ (καταγγελία 45/2007).

Το επίμαχο άρθρο του Ευρωπαϊκού Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων προβλέπει το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η Επιτροπή έκρινε ότι στο δικαίωμα αυτό περιλαμβάνεται και η παροχή επαρκούς εκπαίδευσης για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Κροατίας, διδάσκοντας στοιχεία με το παραπανω ομοφοβικό περιεχόμενο, κρίθηκε ότι παραβιάζει το αντιστοιχο κοινωνικό δικαίωμα στην εκπαίδευση και η Επιτροπή καταδίκασε την χώρα.

Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη ότι τα κοινωνικά δικαιώματα σαφώς και είναι νομικώς δεσμευτικά, άρα οδηγούν και σε "αγώγιμες" αξιώσεις, αρκεί να έχει αναπτυχθεί ένα σωστό σύστημα απονομής δικαιοσύνης επί συλλογικών καταγγελιών, όπως αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

πηγή: https://elawyer.blogspot.com/2009/08/blog-post_14.html

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...