Επέστρεψα στο λιμάνι του Πειραιά που δυσκολεύει την ανάσα μου να κυλήσει ευχάριστα μέσα μου. Τι περίεργο, ακριβώς το ίδιο λιμάνι φαντάζει σαν ελευθερία όταν το πλοίο με παίρνει και με ταξιδεύει μακριά του, όπου έχω διαλέξει. Όταν όμως το πλοίο επιστρέφει είναι ακριβώς το ίδιο λιμάνι που δυσάρεστα μου θυμίζει ότι θα ξαναβρώ όλα εκείνα που ηθελημένα είχα αφήσει πίσω μου. Φαντάζει σαν να μην φταίει το λιμάνι αλλά η ζωή μου, την αφήνω για να βρω μια άλλη και καταλήγω να την ξαναβρώ πιο δύσκολη στην αποβάθρα του. Το λιμάνι του Πειραιά με κάνει να μπερδεύω την προσωρινή με την αληθινή ζωή μου, έτσι τις ονομάζω, αφού τους 11 μήνες υπάρχω και τον ένα μήνα ζω. Αγκυροβόλησε και με βρήκε στο κατάστρωμα αγουροξυπνημένη να μαζεύω τον υπνόσακό μου σαν το τελευταίο καβούκι από το οποίο έπρεπε να βγω για να ξαναντιμετωπίσω την ζωή μου στην πόλη.

Ήταν η πρώτη είδηση που έκλεψε την παράσταση. Στα αυτιά μου οι εκλογές ακούγονται κάπως σαν διακοπές (κακές διακοπές), στις εκλογές παγώνουν όλα, όχι βεβαίως οι λογαριασμοί, ούτε οι ευθύνες... Στην προεκλογική περίοδο, ακόμα και αν πρόκειται να χωρίσεις, σε παίρνει να πεις «κάτσε να δούμε ποιος θα βγει και χωρίζουμε μετά», άσχετο μεν, πιάνει δε. Όπως ακριβώς σε καίρια ποδοσφαιρικά ματς που δεν έχει καμία σημασία τι παράπονα έχεις, ούτε καν τι προβλήματα αφού το μόνο που ακούς σαν απάντηση είναι «κάτσε να δούμε το σκορ», έτσι είναι και οι εκλογές, κάτσε να δούμε ποιος θα βγει και μετά τα δρομολογούμε όλα, λες και όλοι οι Έλληνες είμαστε σε πόστο που θα σε μετακινήσουν ανάλογα με το αποτέλεσμα, λες και με τις εκλογές θα αλλάξει κάτι. Εμένα ο διαβήτης μου θα συνεχίσει να υπάρχει, το ΤΕΒΕ αδικαιολόγητα θα αυξάνει την δόση του, η δόση του δανείου θα είναι πάνω κάτω η ίδια, εσύ θα εξακολουθείς να μου σπας τα νεύρα και αυτή η πόλη θα γίνεται χειρότερη, γιατί λοιπόν να κάτσω να περιμένω το αποτέλεσμα.
Έτσι βρήκα την Αθήνα και κατά βάθος χάρηκα, με βόλεψε πολύ που την είδα παγωμένη να περιμένει τις εκλογές, μου έδωσε χρόνο να σκεφτώ πώς θα δραπετεύσω μόνιμα αυτή τη φορά μακριά της. Αγκιστρώθηκα κι εγώ πίσω από την ατάκα «κάτσε να δούμε τι αποτέλεσμα θα βγει». Ακόμα και στους ξένους συνεργάτες μου τόλμησα δειλά να πω την ίδια ατάκα και έπιασε.
Άφησα το βαλτωμένο ρυθμό της προεκλογικής μάχης και συνέχισα τις διακοπές μου εδώ. Ενδιάμεσα αρνήθηκα και μια υποψηφιότητα να κατέβω στις εκλογές. Το φάντασμα της διαβητικής Γιαννάκου που της έκοψαν το πόδι ακόμα με τρομάζει. Πολιτική ή Υγεία φωνάζει η συνείδησή μου και εγώ ακόμα έχω φρέσκια την προσωρινή ζωή μου στη φύση, που θέλω να την κάνω μόνιμη, εκείνη τη ζωή των διακοπών, του κώλου που από το κολύμπι δεν κρέμεται, της καρδιάς που δεν λαχανιάζει, του ζάχαρου που δεν ανεβαίνει, του γέλιου που δεν κόβεται από ένα χτύπο επαγγελματικού κινητού, της ζωής όπου το μπριάμ μου είναι καλύτερο από τα γκουρμέ εστιατόρια, οι μυς μου είναι καλύτεροι από του John Wanders, η αγάπη μου είναι επιτέλους τρυφερή δίπλα στην θάλασσα και τα ανίψια μου δεν τα πειράζει αν είμαι αγόρι ή κοπέλα απλά ουρλιάζουν να τους κάνω το «καράβι» (δικό μας αυτοσχέδιο παιχνίδι που επιπλέον μου ρίχνει και το ζάχαρο). Και αν σκεφτείς ότι πέρσι στην παραλία ήταν και ο Στέλιος μαζί με τα παιδιά του και την γυναίκα του, ο οποίος απλά ένα πρωί λίγο πριν φύγουμε διακοπές δεν υπήρχε, πέθανε πάνω στη σιχαμένη Πειραιώς με τη μηχανή του, αυτό έκανε τις φετινές μας διακοπές να τις φλερτάρουμε για μονιμοποίηση.

Φτάνω, παρκάρω και με περιέργεια ετοιμαζόμουν να δω την καινούργια έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου. Δεν είχα ξαναδεί δουλειά της, ούτε προσωπικά την ήξερα καλά, ένα και μοναδικό βράδυ είχα περάσει μαζί της και ανακαλύψαμε με πρωτοχρονιάτικα γέλια ότι μοιραζόμαστε την ίδια φεμινίστρια γυναικολόγο. Τότε είχαμε μπει στις μνήμες της οδού Σίνα και της Μασσαλίας, είχαμε μιλήσει για το Βιβλιοπωλείο των Γυναικών, την Ελένη Παμπούκη και η βραδιά με είχε βρει χαρούμενη στις Σπέτσες, τη μόνιμη κατοικία της Λήδας. Τώρα ανυπομονούσα να αντικρύσω το έργο της που θα την σκιαγραφούσε καλύτερα στο μυαλό μου. Γυναίκα, εικαστικός, φεμινίστρια και δυνατή, έτσι την είχα θαυμάσει εκείνο το βράδυ για τις μάχες της ζωής της. Τώρα θα έβλεπα την δημιουργία της.
Ένα βήμα πριν ξεναγηθώ στην καινούργια της εικαστική δουλειά, με τίτλο «Για πάντα» στο παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στα πλαίσια των Αισχύλειων 2009, φτάνει στα χέρια μου ένας χάρτης μιας σπασμένης αλφαβήτου που ξεκινά ομαλά Α Β Γ Δ Ε Ζ Κ Λ και μετά πετάει κατευθείαν στο Ω. Δεν το κατάλαβα αμέσως.
Έψαχνα το κτίριο της έκθεσης και μου πήρε λίγο χρόνο για να αντιληφτώ ότι όλα τα κτίρια μαρτυρούν την έκθεση, χαμογέλασα μέσα μου με ικανοποίηση, ακόμα μια διαδρομή με περίμενε να την ανακαλύψω. Κοίταξα τον χάρτη και όρμησα στο Α. Το βλέμμα μου έψαχνε να βρει την δημιουργία. Τα μάτια μου γέμισαν γκρεμισμένους τοίχους και τα αυτιά οραματίζονταν μια παιδική χαρά. Ίσως είναι η ξέγνοιαστη στιγμή της Περσεφόνης που παίζει με τις φίλες της πριν βρεθεί στον Άδη, ίσως τα παιδικά μου χρόνια. Κάθισα αρκετά, με τα μάτια σχεδόν κλειστά αφού η ψυχή μου είχε αρχίσει να βλέπει. Το μυαλό μου έπλαθε μπερδεμένες εικόνες, παιδική χαρά που προμηνύει φόβο, τα δικά μου περίεργα παιδικά χρόνια ή τα παιδικά χρόνια των ανηλίκων μεταναστών μέσα στις αυλές των ασύλων. Δεν ήταν μακριά η θύμηση από το λιμάνι της Μυτιλήνης και τις προσαγωγές φτωχών σκούρων αγοριών στα χέρια των ΜΑΤ. Όλα πέρασαν από το μυαλό μου όσο εκείνο καθάριζε την πόλη από πάνω του και γύρναγε βαθιά μέσα του, εκεί σχεδόν στα σκοτάδια, με μόνο βοηθό τους ήχους. Με αφετηρία το μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης, έλεγε η έκθεση. Με αφετηρία το Α ήσουν έτοιμη να ξεκινήσεις για να βιώσεις όλο τον μύθο ή να βρεθείς αντιμέτωπος με τους δικούς σου μύθους ή και φόβους.
Ψάχνοντας το Β συνέχιζες την πορεία σου, κάθε κτίριο σε καλούσε να ανακαλύψεις κάτι από εσένα, αν ήθελες να το δεις, ή κάτι σε πρώτη ανάγνωση από τον μύθο. Δεν θέλω να σας πάω ούτε στο Γ ούτε στο Κ ούτε στο Ω, θέλω να σας παρασύρω να πάτε μέχρι εκεί για να βιώσετε την έκθεση. Να κάνετε την διαδρομή, την δική σας διαδρομή γιατί η έκθεση είναι αφορμή για ένα εσώτερο δικό σας ταξίδι.
κείμενο: Maria Cyber (ευχαριστώ την Λήδα που χάρει στην έκθεση της εμπνεύστηκα για αυτό το κείμενο)
Δημοσιεύτηκε στην City Uncovered
Φωτογραφίες είναι της Αναστασία Λαζάρου, απο την έκθεση.