Πώς είναι να διατηρείς ένα γκέι μπαρ στην ομοφοβική Κριμαία

Το «Qbar», που διατηρούσαν ο Yegor Guskov και ο σύντροφός του, Bogdan Zinchenko, ήταν πάντα το μαύρο πρόβατο της νυχτερινής ζωής της Σεβαστούπολης, την πόλη - αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Το «Qbar» ήταν το μόνο μέρος στην ουκρανική πόλη που φιλοξενούσε drag show.

Oι ντόπιοι κοιτούσαν με καχυποψία το μπαρ αυτό, φοβούμενοι πως θα δεχτούν κάποιου είδους ομοφυλοφιλική σeξουαλική επίθεση αν μπουν μέσα, όμως σιγά σιγά διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση. Έτσι, το «Qbar» τα μεσημέρια άρχισε να γεμίζει από παλιομοδίτες γραφειοκράτες που έρχονταν να απολαύσουν ένα ωραίο μεσημεριανό γεύμα, ενώ το βράδυ το σκηνικό άλλαζε και γινόταν μέρος συνάντησης νέων, που διασκέδαζαν με σφηνάκια και Britney Spears!


 
Όταν ο Putin έστειλε στρατεύματα για να καταλάβουν την περιοχή της Κριμαίας, πολλά από αυτά βρήκαν βάση στη Σεβαστούπολη. Την εισβολή ακολούθησε ένα δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Όταν η ψήφος πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία –οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Κριμαίας είναι Ρώσοι– ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που ενσωματώνει τη χερσόνησο στη Ρωσική Ομοσπονδία. Δύο εκατομμύρια πολίτες της βρέθηκαν έτσι να ζουν βάσει της ρωσικής νομοθεσίας.

Για την ομοφυλοφιλική κοινότητα στην Κριμαία, το πιο ανησυχητικό κομμάτι της νομοθεσίας ήταν η ρωσική απαγόρευση της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας», που ο Πούτιν υπέγραψε το 2012. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος πλασαρίστηκε ως μια προσπάθεια για την προστασία των παιδιών από τις «μη παραδοσιακές σeξουαλικές σχέσεις», οι επικριτές του λένε ότι ενθαρρύνει ξεκάθαρα την ομοφοβία.

Από τον Μάρτιο οι νέοι ηγέτες της Κριμαίας πήραν ζεστά την υπόθεση της προπαγάνδας και σύντομα έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους. Ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης, Sergey Aksyonov, δήλωσε ότι η φιλελεύθερη στάση της Δύσης προς τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων είναι αφόρητη και απαράδεκτη.

«Στην Κριμαία δεν καλωσορίζουμε αυτούς τους ανθρώπους, δεν τους χρειαζόμαστε», είπε, αναφερόμενος σε ομοφυλόφιλους, και αν κανένας θελήσει να οργανώσει παρελάσεις gay pride ή δημόσιες εκδηλώσεις θα τα βρει σκούρα. Ο αντίκτυπος στο «Qbar» έγινε εμφανής τον Απρίλιο, όταν η Ρωσία διόρισε έναν απόστρατο αξιωματικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας ως επικεφαλής της Σεβαστούπολης.

Επαφές τους στο δημαρχείο είπαν στους ιδιοκτήτες του «Qbar» πως «κάποιος ψιθύρισε στη νέα ηγεσία ότι υπάρχει ένα gay bar κάτω από τη μύτη τους». Έλεγχοι, εφορία, πρόστιμα και πολλά άλλα έκαναν τους ιδιοκτήτες να καταλάβουν πως δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτοι. Έπειτα τους υποχρέωσαν να αλλάξουν όνομα στο μπαρ και ζήτησαν από τους σερβιτόρους να φορούν μακριά παντελόνια (μέχρι πριν φορούσαν σορτς).

Το χειρότερο όλων για τους δυο ιδιοκτήτες ήταν η αντιμετώπιση του δίχρονου γιου τους, που επέκτησαν με τη βοήθεια παρένθετης μητέρας. Κάποτε οι γείτονες μιλούσαν στο παιδί τους και το βοηθούσαν στα μαθήματα, ενώ έδιναν και συμβουλές στο ζευγάρι για το πώς να το μεγαλώσουν σωστά, αλλά από ένα σημείο κι έπειτα σταμάτησαν να μιλούν τόσο στο παιδί όσο και στους δυο τους. Ξαφνικά έγιναν εχθρικοί και τους κοιτούσαν καχύποπτα. Οι κάτοικοι άρχισαν να καρφώνουν στις Αρχές ο ένας τον άλλο, για να φανούν όσο πιο πατριώτες γίνεται.

Αυτή η καχυποψία ανάγκασε τον Guskov και τον Zinchenko να εγκαταλείψουν τη ζωή τους στη Σεβαστούπολη, να πακετάρουν τα πράγματά τους και μετακομίσουν στο Κίεβο. Εκεί θα ανοίξουν ένα νέο «Qbar».

ΠΗΓΗ: e-radio.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...