Σειρά δολοφονιών λεσβιών γυναικών στην Νότια Αφρική

Μια ομοφυλόφιλη γυναίκα στο Naledi, στο Soweto της Νοτίου Αφρικής, έγινε το σαββατοκύριακο ένα ακόμα θύμα εγκλήματος μίσους με ομοφοβικό κίνητρο, μετά από σειρά παρόμοιων επιθέσεων στην χώρα τους τελευταίους μήνες.

Η εικοσιεπτάχρονη αποθανούσα, της οποίας την ταυτότητα η αστυνομία ταυτοποίησε ως Lerato Moloi, γνωστή σε φιλικά της πρόσωπα ως “Tambai”, βρέθηκε νεκρή την Κυριακή, με τραύματα από μαχαιριές, και μεγάλες πέτρες γύρω από το κεφάλι της, όπως ανέφερε η αστυνομία.

Το σοκαριστικό έγκλημα έρχεται λίγες μόνο μέρες αφότου η δολοφονία της Karabo Mokoena έγινε πρωτοσέλιδο σε όλη την χώρα και ενίσχυσε τις φωνές των οργισμένων πολιτών που διαμαρτυρήθηκαν για την μάστιγα της ανδρικής βίας στην Νότια Αφρική, ενώ το hashtag #MenAreTrash έγινε trend στο Twitter για παραπάνω από μία εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας του Naledi, Thulani Mbambala, είπε ότι η δολοφονία και ο πιθανός βιασμός συνέβη μεταξύ Σαββάτου και των πρώτων ωρών της Κυριακής.

“Στις 7π.μ. της Κυριακής μέλη της κοινότητας είχαν συνάντηση στην οδό Lekuru στο Naledi κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Ενώ ήταν απασχολημένα με το να κουρεύουν το γκαζόν, παραπάτησαν το ημίγυμνο σώμα μια γυναίκας”, είπε ο Mbambala.

“Η αστυνομία κλήθηκε και με το που έφτασε, βρήκε μια ημίγυμνη γυναίκα να κείτεται σε έναν ανοιχτό χώρο δίπλα σε ένα συγκεκριμένο σπίτι στην οδό Lekuru.”, συνέχισε.

“Έπειτα από περαιτέρω έρευνες, βρέθηκε ότι υπήρχαν μεγάλες πέτρες δίπλα στο κεφάλι της γυναίκας. Είχε επίσης τρία τραύματα στον λαιμό της. Ένα μαχαίρι βρέθηκε δίπλα στο νεκρό σώμα της.”

Σύμφωνα με εκείνον, η αστυνομία δεν αποκλείει την πιθανότητα η γυναίκα να βιάστηκε πριν να δολοφονηθεί άγρια.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι ένας άνδρας ήταν το τελευταίο άτομο που εθεάθη με το θύμα πριν το θάνατό της, και ότι είχαν μια λογομαχία σχετική με οικονομικές διαφορές, είπε η αστυνομία.

Μέλη της αστυνομίας του Naledi συνέλαβαν τον τριανταοκτάχρονο ύποπτο στις 8 περίπου τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο Mbambala συμπλήρωσε ότι η αστυνομία υπέβαλε τον ύποπτο σε ανάκριση, και ότι “δεν ήταν ήταν πολύ πειστικός” όταν απαντούσε ερωτήσεις στον ανακριτή.

“Δείγματα πάρθηκαν τόσο από το θύμα, όσο κι από τον ύποπτο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η σύνδεση του ύποπτου με την δολοφονία”, πρόσθεσε.

Η δικηγόρος του Gender Equality Programme Sanja Bornman είπε ότι έμοιαζε λογικό να υποτεθεί ότι η ακραία βία οδήγησε σε πιθανό έγκλημα μίσους δεδομένης της βιαιότητας προηγούμενων δολοφονιών λεσβιών. Τα εγκλήματα αυτά αποδείχθηκαν σε πολλές περιπτώσεις να υποκινήθηκαν από μίσος ή προκατάληψη. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν μπορεί αυτό να είναι σίγουρο, μέχρι να επιβεβαιωθεί από τις έρευνες της αστυνομίας.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υφίσταται νομικός ορισμός του τι είναι έγκλημα μίσους στην Νότια Αφρική. Η υπόθεση αυτού του θύματος θα ερευνηθεί ως δολοφονία, και όχι ως έγκλημα μίσους. Κι αυτό γιατί θέλουμε έναν νόμο για τα εγκλήματα μίσους, και γιατί το Τμήμα Δικαιοσύνης δημοσίευσε πρόσφατα ένα προσχέδιο νόμου για τα εγκλήματα μίσους προς δημόσια διαβούλευση. Υπάρχει κενό στην νομοθεσία μας και πρέπει να το καλύψουμε.”

Η επίθεση στο Naledi συνέβη λίγο μετά την κηδεία μιας άλλης δολοφονημένης λεσβίας στο Κράτος της Νοτίου Αφρικής το σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για το καμένο σώμα της Nonkie Smous που ανακαλύφθηκε στις 4 Απριλίου στην κωμόπολη Maokeng του Kroonstad, και επιβεβαιώθηκε μόλις νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι επρόκειτο για το δικό της σώμα μετά από τεστ DNA, ανέφερε το MambaOnline.

Σύμφωνα με την ΛΟΑΤΚΙ ιστοσελίδα ενημέρωσης, η Smous ήταν μια ανοιχτά λεσβία ηλεκτροσυγκολήτρια.

Μόλις τρεις μέρες πριν την δολοφονία της Smous, το MambaOnline ανέφερε ότι μια ακόμα λεσβία υπέστη επίθεση από τρεις άνδρες στο Potchefstroom. Φέρεται να μαχαιρώθηκε, να χτυπήθηκε στο κεφάλι με μια πέτρα και να βιάστηκε από δύο άνδρες. Νοσηλεύτηκε με σοβαρά τραύματα.

Πηγή The citizen

Mετάφραση Jason - ΑντιΓόνη 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...