Ενδυναμωση της γυναικειας ορατοτητας στην βιομηχανια του κινηματογραφου

Το Outview Film Festival 2018 διοργανώνει το Panel DiscussionEmpowering Women In The Film Industry, με σκοπό να συμβάλλει στον αγώνα για την ισότητα φύλου στην κινηματογραφική βιομηχανία, το οποίο θα αποτελέσει ένα από τα δυναμικότερα πάνελ της Ελλάδας με άξονα την ισότητα των γυναικών στον χώρο.

Καλεσμένες: Émilie Jouvet (French), Fawzia Mirza (USA), Susanne Sachße (Germany), Limor Shmila (Israel), Andria Wilson (Canada).

Με την Υποστήριξη:
ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Σάββατο 21 Απριλίου, 19.00
Αφουγκραζόμενοι το κίνημα που έχει αναπτυχθεί για την ισότητα των γυναικών σε όλες τις κοινωνικές δράσεις και χώρους (#MeToo, Time’s Up), καθώς και το γνωστό πλέον σε όλους κίνημα των γυναικών στον κινηματογράφο του Χόλυγουντ, ξεκινάμε μια συζήτηση σχετικά με την προώθηση των γυναικών κινηματογραφιστριών στο σινεμά (παρόμοια με το αφιέρωμα του τελευταίου Outview με τίτλο «Διπλή Μειονότητα»).

Παράλληλα, για το φετινό φεστιβάλ δημιουργήσαμε μια καμπάνια που βασίζεται στον όρο του “reclaiming”. Έτσι, χρησιμοποιούμε ως κεντρικό μας σλόγκαν μια κατά τα άλλα «προσβλητική έκφραση» προς τις γυναίκες, και δη τις μητέρες, αποδομώντας την και μετατρέποντάς την σε θετική.

Τα παρακάτω στατιστικά προβάλουν εξόφθαλμα την ανισότητα στην κινηματογραφική βιομηχανία, πράγμα που θα αποτελέσει και το θέμα του πάνελ:

 Box Office 2014
Το 85% των κινηματογραφικών παραγωγών ήταν άντρες
Το 75% των ταινιών ήταν από άντρες σκηνοθέτες
Το 80% των σεναριογράφων ήταν άντρες
Το 71% των ομιλούντων χαρακτήρων στις ταινίες ήταν άντρες
Το 77% των χαρακτήρων που ο ρόλος τους έδειχνε ότι είχαν δουλειά, ήταν άντρες
Το  88% έως 92% των ρόλων που είχαν εργασία σε αξιώματα όπως καθηγητές, ιατροί, δικαστές ή αθλητές, ήταν άντρες.

90 Χρόνια Όσκαρ
Μόνο 5 σκηνοθέτριες γυναίκες έχουν προταθεί για το βραβείο σκηνοθεσίας και μόλις μια γυναίκα στην ιστορία των Όσκαρ, το 2010, κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας.

Bechdel Τest – 45% των ταινιών blockbusters του 2015 ΔΕΝ έχουν περάσει αυτό το πολύ απλό τέστ

  1. Έχει η ταινία δυο ονομαζόμενους γυναικείους χαρακτήρες;
  2. Έχει η ταινία δυο ονομαζόμενους γυναικείους χαρακτήρες που συνομιλούν μεταξύ τους;
  3. Έχει η ταινία δυο ονομαζόμενους γυναικείους χαρακτήρες που συνομιλούν μεταξύ τους για κάποιο θέμα πέρα από άντρες;

Το Bechdel Τest έχει πλέον υιοθετηθεί από όλους τους κινηματογραφικούς χώρους που επιθυμούν να εξοστρακίσουν την ανισότητα των φύλων στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Πανελίστριες:
 
Susanne Sachße
Η Susanne Sachße είναι γερμανίδα ηθοποιός, πρώην μέλος του Berliner Ensemble. Μεταξύ άλλων έχει σκηνοθετήσει το The Magic Flute: An Opera in 6 Steps στη γκαλερί 80WSE της Νέας Υόρκης και το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο Premio Maguey Queer Icon στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Guadalajara στο Μεξικό. Είναι ευρέως γνωστή από τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους σε πολυάριθμες ταινίες του Bruce LaBruce.
Μετά την ταινία θα παρουσιάσει τον μονόλογο της Confession Of An Actress, μια τοποθέτηση/καταπέλτης προς την ελλειπή ματιά του σκηνοθέτη πάνω στην λεσβιακή κατεύθυνση της ταινίας.
 
Προβολή Outview: The Misandrists (Dir. Bruce LaBruce, 2017)
Παρασκευή 20 Απριλίου
Αίθουσα 1, 20:00 – 21:30
 
Fawzia Mirza
Η Fawzia Mirza είναι πακιστανικής και καναδικής καταγωγής κινηματογραφική και τηλεοπτική ηθοποιός, συγγραφέας, παραγωγός και κωμικός. Η δουλεία της σχετίζεται με πρότζεκτ γύρω από την κοινότητα των LGBTQ+, συγκεκριμένα σε σχέση με την ύπαρξη ως μια queer μουσουλμάνα γυναίκα. Είναι γνωστή για τη διαδικτυακή σειρά Kam Kardashian.
 
Προβολή Outview: Signature Move (Dir. Fawzia Mirza, 2017)
Παρασκευή 20 Απριλίου
Αίθουσα 2, 22:05-23:25
w/ Q&A
 
Émilie Jouvet
Η Émilie Jouvet είναι γαλλίδα σκηνοθέτρια, φωτογράφος και καλλιτέχνιδα. Το 2006 σκηνοθέτησε το πρώτο της έργο, το One Night Stand, μια post-porn και φεμινιστική προ-gender queer λεσβιακή και τρανς ταινία. Το 2009 σχημάτισε ένα προσωρινό συγκρότημα από περφόρμερς για μια ευρωπαϊκή περιοδεία, κατά τη διάρκεια της λήψης της ταινίας της Too Much Pussy! Feminist Sluts, A Queer X Show. Η πρώτη της μονογραφία φωτογραφιών, “Émilie Jouvet The Book”, δημοσιεύθηκε από τις εκδόσεις του Womart το 2014.
 
Προβολή Outview: My Body, My Rules (Dir. Émilie Jouvet, 2017)
Κυριακή 22 Απριλίου
Αίθουσα 2, 20:30 – 21:40
w/ Q&A
 
Limor Shmila
Η Limor Shmila είναι ισραηλινή συγγραφέας, σκηνοθέτης, και διανομέας ρόλων. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της σκηνοθέτησε τις μικρού μήκους ταινίες Shabbat Shalom και Crime Car. Την τελευταία δεκαετία έχει υπάρξει μια εκ των κορυφαίων διανομέων ρόλων στο Ισραήλ, και εργάστηκε σε ταινίες όπως το Big Bad Wolves, Yona και Sand Storm, για τις οποίες έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Διανομής Ρόλων, το 2016.
 
Προβολή Outview: Montana (Dir. Limor Shmila, 2017)
Σάββατο 21 Απριλίου
Αίθουσα 1, 20:50 – 22:10
w/ Q&A
 
Andria Wilson
Η Andria Wilson είναι διαχειρίστρια τέχνης με ποίκιλο ιστορικό εργασίας σε ΜΚΟ. Πέρασε τα τελευταία 15 χρόνια στο Halifax, όπου υπήρξε πλήρης συνεισφέρων στις κοινότητες των τεχνών και των LGBTQ+, και το 2011 συνίδρυσε το OUTeast, το φεστιβάλ queer κινηματογράφου του Ατλαντικού Καναδά. Το 2016 υπήρξε επίσης Παραγωγός Φεστιβάλ στο TD Halifax Jazz Festival. Υπήρξε Διευθύντρια Επιχειρήσεων της East Coast Music Association, η πρώτη Διαχειρίστρια Παραγωγής για την εταιρία θεάτρου 2b, και ιδρύτρια και παραγωγός του Left Foot First Productions. Εργάστηκε επίσης στο Atlantic Film Festival για 6 χρόνια, και ήταν Καλλιτεχνική Διευθύντρια των βραβείων Creative Nova Scotia το 2014.
Representative of the Inside Out Foundation (LGBTQ+ Film Festivals in Toronto & Ottawa)
 
Μέμη Κούπα
Η Μέμη Κούπα είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, διαφημιστικών ταινιών καθώς και video art. Στο παρόν προετοιμάζει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας με τίτλο 'Feline'. Επίσης είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του WIFT Greece.

Προβολή Outview: Pink (Dir. Memi Koupa, 2017)
Κυριακή 22 Απριλίου
Αίθουσα 1, 15.00 – 17.00
w/ Q&A

Για το facebook event μπορείτε να κοιτάξετε εδώ.

 

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...