Teddy Awards (14/2/08)

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ ήταν ο πρώτος που τιμήθηκε με το βραβείο Teddy για την ταινία του La ley del deseo, με πρωταγωνιστή τον Antonio Banderas. Από τότε ο Γκας Βαν Σαντ, ο Λούκας Μούντισον και ο δικός μας Κωνσταντίνος Γιάνναρης (για την ταινία του Τρώες) έχουν αναδειχτεί κερδίζοντας αυτό το δημοφιλές βραβείο.

Όλα ξεκίνησαν το 1987 όταν οι Γερμανοί σκηνοθέτες Wieland Speck και Manfred Salzgeber έβαλαν σκοπό να δημιούργησουνν μια επιτροπή για την Διεθνή Gay & Lesbian Film Festival Association (IGLFFA). Οι πρώτες τους συγκεντρώσεις πριν ακόμα δημιουργηθεί επίσημα η επιτροπή για τα Teddy γινόταν στο φημισμένο γκέι βιβλιοπωλείο  Prinz Eisenherz. Εδώ σκηνοθέτες όπως οι Derek Jarman και Gus Van Sant συναντιόντουσαν και έβλεπαν και σχολίαζαν ταινίες που δεν βρήκαν την θέση τους στην επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ.

Έτσι γεννήθηκε το βραβείο Teddy. Ονομάστηκε Teddy ως φόρος τιμής στο Golden Bear Award που απονέμει το Φεστιβάλ. Δημιουργήθηκε και μια ειδική επιτροπή από ειδήμονες που τους διάλεγαν οι Wieland και Manfred. Η κεντρική ιδέα των Teddy ήταν να προωθήσουν γκέι και λεσβιακές ταινίες από το underground, στο οποίο είχαν ‘κολλήσει’, στο mainstream κοινό. 

              

             

"Οι Queer ταινίες μας δείχνουν μια διαφορετική και ανοιχτόμυαλή εικόνα της ζωής μας και συνεισφέρουν στην κοινωνική αλλαγή και στην αποδοχή.", δηλώνει ο ιδρυτής των TEDDY ο Wieland Speck. "Και μόνο για αυτό το λόγο τα TEDDY παραμένουν σημαντικό γεγονός."

Τα βραβεία Teddy είναι ξακουστά και για τα φοβερά queer parties που οργανώνουν κάθε χρόνο και για τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις μια πρόσκληση. Το πρώτο queer party που οργανώθηκε για το βραβείο Teddy ήταν το 1990 στο ξακουστό κλαμπ Schwuz, στο Βερολίνο με περίπου 400 καλεσμένους, όπου μπορούσε κάποιος να απολαύσει το queer show και τις προβολές ταινιών μικρού μήκους.

To 1990 o Κωνσταντίνος Γιάνναρης κερδίζει το βραβείο Teddy  για ταινία μικρού μήκους για την ταινία του ‘Τρώες’, μια λυρική απεικόνιση της ζωής του Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

Το 1992 η Berlinale αναγνώρισε επίσημα το βραβείο Teddy και το συμπεριέλαβε και στην επίσημη λίστα με τα βραβεία που απονέμει το Φεστιβάλ της Berlinale. Στην δεκαετία του ’80 ήταν μόνο λίγες οι γκέι ταινίες που συμμετείχαν στα Teddy Awards αλλα από τότε υπάρχει μια σταθερή αύξηση στις ταινίες που συμμετέχουν. Οι ταινίες με trans θεματολογία ειδικά έχουν λάβει ειδική προσοχή στα βραβεία Teddy.

Κάθε χρόνο τα Teddy Awards συνεχίζουν την σταθερή πορεία τους για να αναδείξουν ταινίες που μας δείχνουν ότι η αγάπη και το σεξ δεν δεσμεύεται από τα στενά όρια της κοινωνικής αντίληψης.

Τα φετινά βραβεία Teddy θα διεξαχθούν στις 14 Φεβρουαρίου 2008.

Για περισσότερες πληροφορίες www.teddyawards.org

 

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ TEDDY 2008

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...