Με την ευκαιρία της τιμητικής της εμφάνισης στα Teddy Awards 2008, σφίγγοντας το χέρι του out and proud gay δήμαρχου του Βερολίνου Klaus Wowereit που και εκείνος παρευρέθηκε στην τελετή απονομής των επίσημων queer βραβείων της Βerlinale, των γνωστών Τeddy Αwards...Η Tilda Swinton παρευρέθει στα Teddy 2008 γιατί συμμετείχε στο ντοκυμαντέρ 'Derek', αφιερωμένο στην ζωή του γκέι σκηνοθέτη Derek Jarman που πέθανε από AIDS, άλλωστε η Tilda αποτελούσε και την μούσα του θρυλικού Derek Jarman. Με αφορμή την παρουσίασή της στα Teddy 2008 βρίσκουμε την ευκαιρία στο LesbianGr να σας παρουσιάσουμε μια ηθοποιό και καλλιτέχνιδα, αγαπημένη της παγκόσμιας queer σκηνής, την Tilda Swinton....

Η Tilda Swinton πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Σκωτία. Πήγε στο ιδιο σχολείο με την Πριγκήπισα Νταϊάνα, ήταν μάλιστα στην ίδια τάξη μαζί της. Πήγε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου πήρε πτυχίο στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και ασχολήθηκε με την ηθοποιία λαμβάνοντας μέρος σε αρκετές θεατρικές παραγωγές. Μετά το πανεπιστήμιο η Tilda Swinton ξεκίνησε επαγγελματικά την θεατρική της καριέρα δουλεύοντας στο ξακουστό Traverse Theatre του Εδινβούργου και στο Royal Shakespeare Company.

Είναι μια επαναστάτρια, μια διανοούμενη με απίστευτο ψυχολογικό βάθος και με ένα τρομερό πείσμα. Στην προσωπική της ζωή όμως είναι απίστευτα ευγενική και καλόκαρδη. Είναι σημαντικό για αυτήν να δίνει προσωπικά λόγο για τις δουλειές της. Βλέπει την συνεργασία της με τον Derek Jarman όχι σαν ρολους αλλά σαν εικόνες. Πιστεύει απόλυτα στην ομαδική δουλειά. Όταν δούλευε με τον Derek Jarman μπορούσε να αναπτύξει το δικό της προσωπικό στυλ το οποίο χαρακτηρίζει σαν το θέατρο της αντι-ψευδαίσθησης του Μπρέχτ σε συνδυασμό με τα αποφθέγματα της Helene Weigel. Η Tilda Swinton είναι ιδιαίτερα ευέλικτη και είναι γνωστή σε όλη την Βρεττανία για τις υποκριτικές της ικανότητες.

Μιλάει για την μεταμόρφωση σαν να μιλάει για μια παγκόσμια αντίληψη: "Η μεταμόρφωση είναι το μόνο πράγμα πάνω στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε. Πραγματικά πιστεύω στην μεταμόρφωση. Οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες, όσο περισσότερο τις εμπιστευόμαστε τόσο πιο καλά θα νιώθουμε. Αν κάποιος φοβάται τις αλλαγές, τότε αυτό αφορά ένα συναίσθημα, δεν υπάρχει ένα υπόβαθρο σε αυτό το φόβο. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς. Πρέπει να ελέγξει αυτό το φόβο. "

Δημιούργησε ένα όνομα για τον εαυτό της δίνοντας μια εκπληκτική ερμηνεία στην ταινία Orlando του 1993 της Sally Potter. Μας λέει η Tilda Swinton για την ανδρογυνία: "Θα έλεγα ότι το ανδρόγυνο πέφτει κάτω από τον όρο της αθανασίας. Σε αυτό το φανταστικό περιβάλλον κάποιος μπορεί να παίξει με πολλές ιδέες, να δει τι τον εμποδίζει πραγματικά. Ο μόνος τρόπος να ξεφορτωθεί κάποιος όλες αυτές τις στιγμές που μας εμποδίζουν είναι απλά να συνεχίσουμε μέχρι να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας εμποδίζει. Αν μιλήσω για την πραγματικότητα της ανδρογυνίας, δηλαδή αν δεχτούμε ότι το αρσενικό όπως το θηλυκό δέχεται καταστολή από την αρχή, ότι δηλαδή μπαίνει σε κάποιο καλούπι από μικρό παιδί τότε θα συναντούσαμε ότι υπάρχει ένας χρόνος πριν από αυτό και τότε την καταλαβαίνουμε αυτή την περίοδο σαν μια περίοδο πραγματικής αθωωότητας και ελευθερίας και άγθονων δυνατοτήτων. Ακόμα και αν ήταν μόνο για σύντομο διάστημα όλοι μας κρατάμε μέσα μας αυτή την ανάμνηση που βρίσκεται πριν την γνώση μας του τι είναι αρσενικό και του τι είναι θηλυκό και απλά είναι ανθρώπινο."

Το 1985, η Tilda Swinton ξεκίνησε την μεγάλη συνεργασία της με τον Derek Jarman, και φιλικά αλλά και καλλιτεχνικά. Έκανε το ντεμπούτο της στην ταινία Caravaggio (1986) και εμφανίστηκε σε κάθε ταινία του μέχρι και το θάνατό του από AIDS το 1994. Χάρις στον ρόλο της αποριμένης βασιλισσας στο αναχρονιστικό, αμφιλεγόμενο έργο του Jarman Edward II (1992) κέρδισε την πρώτη δόση αναγνωρισιμότητας και έγινε μια γνώριμη «φάτσα» στο art-house κοινό και στις 2 μεριές του Ατλαντικού κερδίζοντας παράλληλα και Βραβείο Καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ Ταινιών της Βενετίας. Η φήμη που κέρδισε η  Tilda Swinton πολλαπλασιάστηκε με την εμφάνιση της την ίδια χρονιά στην ταινία Orlando της Sally Potter μια προσαρμογη του μυθιστορηματος της Virginia Woolf για έναν γόη της Ελισσαβετιανής περιόδου που βιώνει αλλαγές σε τρόπο ζωής και σε φύλο(!) σε μια ζωή που διαρκεί 400 χρόνια.

Μετά από εμφανίσεις στην ταινία Blue του Jarman(1993, ) και στην κριτικά επιτιχυμένη βιογραφική ταινία του, Wittgenstein (1994), κέρδισε μερικές από τις καλύτερες κριτικές της καριέρας της για το ρόλο της στην ταινία Female Perversions (1996), όπου έπαιξε μια δικηγόρο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ανασφάλειές και τις αυτοκαταστροφικές της τάσεις. Η Tilda Swinton υποδύθηκε επίσης άλλη μια πανέξυπνη, προβληματισμένη γυναίκα στην ταινία Conceiving Ada (1997), μια ταινία επιστημονικής φαντασίας όπου υποδύεται την κόρη του Λόρδου Βύρωνα, μια γυναίκα που θεωρείτο σαν την δημιουργό του πρώτου υπολογιστή.

Πάντα διαλέγοντας τους ρόλους της χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την απλότητά τους ή την mainstream έλξη τους, εμφανίστηκε στην ταινία Love Is the Devil (1998), του John Maybury, μια αμφιλεγόμενη ταινία για την ζωή του καλλιτέχνη Francis Bacon. Έπειται υποδύθηκε μια κακοποιημένη σύζυγο στην ταινία The War Zone (1999), του Tim Roth.

Τα τελευταία χρόνια έχει μετακινηθεί προς πιο mainstream projects, όπως στην ταινία The Deep End (2001), για την οποία προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα. Εμφανίστηκε επίσης σαν τον άγγελο Γαβριήλ στην ταινία Constantine με τον Keanu Reeves, καθώς και στις ταινίες Vanilla Sky με τον Tom Cruise, και The Beach, με τον Leonardo DiCaprio. Το 2005, η ερμηνεία της σαν την σατανική μάγισσα Jadis,στην ταινία The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe κέρδισε τις εντυπώσεις καθώς και η ερμηνεία της στην ομώνυμη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου Thumbsucker. Η ερμηνεία της ως Karen Crowder στο Michael Clayton (2007) έλαβε εξαίρετες κριτικές και προτάθηκε για δεύτερη Χρυσή Σφαίρα καθώς και για βραβείο Όσκαρ, ενώ κέρδισε το βραβείο BAFTA για Supporting Actress.

Στα βραβεία Teddy 2008 τιμήθηκε με ειδικό βραβείο Teddy για την δουλειά της με τον σκηνοθέτη Derek Jarman, εμφανίζοντας στο ντοκυμαντέρ που τιμά την ζωή του με τον τίτλο “Derek,” λέγοντας για αυτόν ότι είναι ένας σκηνοθέτης που όλοι οι νέοι που ασχολούνται με τον κινηματογράφο θα έπρεπε να γνωρίζουν. 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...