Δολoφονήθηκε ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων

Καμερούν: Δολoφονήθηκε ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων

Ο γνωστός καμερουνέζος δημοσιογράφος και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων Ερίκ Λεμπεμπέ δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιαουντέ, σύμφωνα με οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι θύτες του εγκλήματος έσπασαν το λαιμό και τα πόδια του Λεμπεμπέ, ενώ έκαψαν το πρόσωπο και τα χέρια του με καυτό σίδερο, αναφέρει η οργάνωση Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRW).

Τα αίτια της δολοφονίας δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο η στοχοποίηση ακτιβιστών δεν είναι σπάνια στην αφρικανική χώρα.Οι εκδηλώσεις ομοφυλοφιλίας είναι παράνομες στο Καμερούν, το οποίο θεωρείται κοινωνικά συντηρητικό.

«Η αστυνομία δεν πρέπει να αδρανήσει μέχρι οι δράστες αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος Μπίγια πρέπει να σπάσει τη σιωπή για το κύμα ομοφοβικής βίας στο Καμερούν και να καταδικάσει ανοικτά το συγκεκριμένο έγκλημα», σημείωσε η ερευνήτρια του HRW Νίλα Γκόσαλ σε δήλωσή της.

Φίλοι του Ερίκ Λεμπεμπέ ανακάλυψαν τη σορό του στην οικία του στο Γιαουντέ τη Δευτέρα, αφού αδυνατούσαν να τον εντοπίσουν στο τηλέφωνο επί διήμερο.

Το Δεκέμβριο, εφετείο του Καμερούν είχε επικυρώσει ποινή φυλάκισης 36 μηνών για τον Ροζέ Ζαν Κλοντ Μπεντέ, με γνώμονα την αντι-ομοφυλοφιλική νομοθεσία της χώρας.

Ο δικηγόρος του καταδικασθέντος είχε δηλώσει ότι ο άνδρας αταδικάστηκε αποκλειστικά επειδή έγραψε μια επιστολή προς έναν άνδρα εκφράζοντας ερωτικά αισθήματα.Τον Ιανουάριο, εφετείο της χώρας αθώωσε δύο καταδικασθέντες για ομοφυλοφιλικές πράξεις το 2011.

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη σε πολλές αφρικανικές χώρες.ΗΠΑ και ΕΕ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα περικόψουν την οικονομική βοήθεια προς χώρες οι οποίες δεν θα αναθεωρήσουν τη σχετική νομοθεσία.

Πηγή:naftemporiki.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...