Σύμφωνο συμβίωσης: Ποιες χώρες είπαν «ναι», πόσο αργά το υιοθετήσαμε

Σύμφωνο συμβίωσης: Ποιες χώρες είπαν «ναι», πόσο αργά το υιοθετήσαμε

Όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, με την Ευρώπη να κρατά τα σκήπτρα. Παρά τις αντιστάσεις που προβάλλουν οι συντηρητικές πολιτικές φωνές, τα επιχειρήματα για ισονομία καθώς και οι δικαστικές διεκδικήσεις οδηγούν αρκετές χώρες σε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στην Ευρώπη εννέα χώρες επιτρέπουν τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών, όπως Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ισλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, ενώ 13 χώρες αναγνωρίζουν δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια μέσω συμφώνων συμβίωσης (Αυστρία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λίχτενσταϊν, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ανδόρα, Τσεχία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία).

Οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στη νομολογία τους το σύμφωνο συμβίωσης αλλά μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια είναι η Λιθουανία και μέχρι χθες η Ελλάδα. Η ελληνική Βουλή ενέκρινε μέσα από μία θυελλώδη συνεδρίαση το σύμφωνο συμβίωσης με 193 ψήφους, έναντι 56 κατά.

Τι ισχύει όμως στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου και πόσο πιο πριν από μας έχουν εγκρίνει το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ σε αρκετές έχει επεκταθεί επιτρέποντας το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Βρετανία

Το σύμφωνο συμβίωσης τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο του 2005 και παρείχε στα ζευγάρια τα περισσότερα από τα δικαιώαμτα και οικονομική κάλυψη όπως ο γάμος. Μέσα στο πρώτο τριήμερο πάνω από 1.200 ζευγάρια το είχαν υπογράψει. Στις 29 Μαρτίου 2014 νομιμοποιήθηκαν οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη χώρα.

Ο διάσημος Βρετανός τραγουδιστής Έλτον Τζον παντρεύτηκε τον επί σειρά ετών σύντροφό του Ντέιβιντ Φέρνις την άνοιξη της ίδιας χρονιάς. Τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς οι γάμοι ομοφύλων επιτράπηκαν στην Σκωτία και την Αγγλία.

Γαλλία

Το γαλλικό Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε το νόμο που δίνει το δικαίωμα σε πρόσωπα του ίδιου φύλου να παντρεύονται μεταξύ τους και να υιοθετούν παιδιά. Το κοινοβούλιο τον Απρίλιο 2013 έδωσε το "πράσινο φως" για τη νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλοφίλων. Ο πρώτος τέτοιος γάμος τελέστηκε στο Μονπελιέ, ένα μήνα μετά, με ευτυχείς γαμπρούς τους Βενσάν Ομπέν και ο Μπρυνό Μπουαλό.

Γερμανία

Το σύμφωνο ισχύει από το 2001 με τα περισσότερα, αλλά όχι όλα δικαιώματα του γάμου. Έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες για την καθιέρωση πολιτικού γάμου, ωστόσο προσκρούουν στην αντίθεση των Χριστιανοδημοκρατών. Οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να υιοθετούν βιολογικά παιδιά ή υιοθετημένα παιδιά των συντρόφων τους.

Βέλγιο

Το 2003 έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο που υποστήριξε το γάμο σε λεσβιακά και ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Ιδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τα ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια. Η εγγεγραμένη συγκατοίκηση με συμβόλαιο ισχύει από το 2000 και παρέχονται τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τα ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια.

Λουξεμβούργο

Τοο 2014 το Μεγάλο Δουκάτο έγινε το τελευταίο στη σειρά κράτος μέλος της Ε.Ε στο οποίο παραχωρήθηκαν πλήρη δικαιώματα στα πρόσωπα του ιδίου φύλου που παντρεύονται, αναγνωρίζοντας επιπλέον στα ζευγάρια το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ξαβιέ Μπετέλ, μέσα σε έξι μήνες νομιμοποίησε το γάμο ομοφύλων ζευγαριών και ο ίδιος έβαλε βέρα στο δεξί με τον σύντροφό του τον περασμένο Μάιο. Οι δύο τους είχαν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης από τον Μάρτιο του 2010

Ελβετία

Η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη από το 1798 σε κάποια καντόνια και από το 1942 σε όλη τη χώρα. Από το 2007 ισχύει το σύμφωνο συμβίωσης με τα περισσότερα από τα δικαιώματα του γάμου. Οι ομοφυλόφιλοι υιοθετούν βιολογικά παιδιά των συντρόφων τους.

Ολλανδία

Το σύμφωνο συμβίωσης ισχύει από τον Ιανουάριο του 1998 για όλα τα ζευγάρια, ενώ η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα που έδωσε πλήρη διακαιώματα γάμου για όλα τα ζευγάρια χωρίς διάκριση από την 1η Απριλίου 2001. Οι πρώτοι νόμιμοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στον πλανήτη έγιναν στο δημαρχείο του Αμστερνταμ τα ξημερώματα της Κυριακής 1ης Απριλίου 2001, από τον δήμαρχο Job Cohen. Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα παντρεύτηκαν 3 ζευγάρια ανδρών κι ένα ζευγάρι γυναικών, παρουσία φίλων και συγγενών τους.

Δανία

Η ομοφυλοφυλία είναι νόμιμη από το 1933. Το 1989 η Δανία έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ από το 2014 επιτρέπεται και ο πολιτικός γάμος. Τα gay ζευγάρια έχουν δικαίωμα να υιοθετήσουν.

Σουηδία

Το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών βρίσκεται σε ισχύ από το 1994. Τα εγγεγραμμένα στο ληξιαρχείο ομοφυλα ζευγάρια απολαμβάνουν πολλές από τις προστασίες, ευθύνες και προνόμια των παντρεμένων ετερόφυλων και μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά από κοινού.

Ισλανδία

Από το 1996 ισχύει σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ από το 2010 οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να συνάψουν γάμο. Από το 2006 επιτρέπεται η υιοθεσία, η τεχνητή γονιμοποίηση στα ομόφυλα ζευγάρια.

Νορβηγία

Το σύμφωνο συμβίωσης από το 1993, ενώ τον Ιούνιο του 2008 η νορβηγική βουλή δέχτηκε οριστικά το νόμο για τον πολιτικό γάμο που δεν κάνει διάκριση φύλου κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για συντρόφους του ίδιου φύλου, με όλα τα απορρέοντα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Είναι τώρα η τέταρτη χώρα της Ευρώπης και η έκτη στον πλανήτη που προσφέρει πλήρη ισότητα στο οικογενειακό δίκαιο, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό, συμπεριλαμβάνοντας τη δυνατότητα κοινής αίτησης υιοθεσίας, ενώ στις γυναίκες του ιδίου φύλου επιτρέπεται η τεχνητή γονιμοποίηση.

Ισπανία

Ψήφισε την επέκταση των δικαιωμάτων του γάμου ώστε να καλύπτει και τα ομόφυλα ζευγάρια το 2005. Απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια, ενώ συμπεριλαμβάνει ισότιμο δικαίωμα κοινής υιοθεσίας. Οι πρώτοι gay που παντρεύτηκαν στην Ισπανία ήταν ο Εμίλιο Μενέντεζ και ο επί 30 χρόνια σύντροφός του, Κάρλος Μπατουρίν, γερμανός στην καταγωγή.

Σλοβενία

Από το 2006 ισχύει σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο νόμος το 2011 που δίνει στους ομοφυλοφίλους όλα τα δικαιώματα των παντρεμένων ετερόφυλων ζευγαριών απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα του 2012. Σε ένα ακόμη δημοψήφισμα που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες η ομοφοβία κέρδισε ξανά με το 63% των πολιτών να λέε «όχι» στο γάμο και την υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια.

Κύπρος

Μόλις τον περασμένο μήνα εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής το νομοσχέδιο για τη θέσπιση «πολιτικής συμβίωσης» με πρόνοιες που επιτρέπουν την αναγνωρισμένη και δια νόμου συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών αλλά και ετερόφυλων που δεν επιθυμούν θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο.

Στην Αμερική η ομοφυλοφιλία θεωρείται ακόμη παράνομη σε 11 χώρες, ενώ πέντε από αυτές έχουν αναγνωρίσει το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο. Πρόκειται για την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τμήματα του Μεξικού.

Όσο για την «Μαύρη Ήπειρο», η δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής είναι αυτή που έχει υιοθετήσει τον γάμο μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών.

Ρωσία

Αυστηρά συντηρητική και εγκλωβισμένη σε μία ισχυρή Εκκλησία, ενώ μόλις πέρσι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαγόρευσε την γκέι προπαγάνδα, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων, ενώ πολλοί ομορφυλόφιλοι είχαν γίνει στόχος άγριων επιθέσεων, ακόμη και δολοφονιών. Με αφορμή αυτό ο Ιρλανδός τραγουδοποιός Hozier έγραψε το «Take me to church» που έγινε viral και κατέκτησε τα charts.

Σερβία

Η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη από από το 1994. Δεν ισχύει σύμφωνο συμβίωσης και το Σύνταγμα ορίζει πως ο γάμος είναι η ένωση μίας γυναίκας και ενός άνδρα. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει δύο φορές το gay pride, ενώ το 63% των γκέι έχουν σκεφτεί την αυτοκτονία.

Πολωνία

Όλες οι προσπάθειες για σύμφωνο συμβίωσης που έγιναν τα τελευταία χρόνια δεν ευδοκίμησαν, ενώ το Σύνταγμα ορίζει πως ο γάμος είναι η ένωση μίας γυναίκας και ενός άνδρα.

Ρουμανία

Η συζήτηση για τη νομιμοποίηση των ομόφυλων ζευγαριών άνοιξε φέτος, χωρίς να έχει όμως οδηγήσει ακόμη σε νομοθέτημα. Ο αστικός κώδικας ορίζει τον γάμο ως ένωση μίας γυναίκας και ενός άνδρα.

Πηγή: https://www.newsonly.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...