Butch Lesbian

Όχι, oι Butch Λεσβίες Δεν έχουν το ανδρικό προνόμιο.

Το διαδίκτυο είναι ένα υπέροχο μέρος για να μαθαίνεις νέα πράγματα. Εξαιτίας του δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο να βρεις μία πληροφορία αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χωρίς λάθη. Μπορεί να είναι ταυτόχρονα  πηγή άθλιων ιδεών που καμιά φορά ξεφεύγουν από το να τους ασκηθεί κριτική. Μία τέτοια περίπτωση είναι η φήμη ότι οι butch λεσβίες χαίρουν του ανδρικού προνομίου. 

Αυτή η λανθασμένη ιδέα κάνει τον γύρο του Queer Twitter εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχει ακόμα και άρθρο που υποστηρίζει ότι ασκείται από τις λεσβίες τοξική αρρενωπότητα.

Και αυτό χρειάζεται να σταματήσει. Το να ισχυρίζεσαι ότι οι butch γυναίκες έχουν ανδρικό προνόμιο είναι βαθιά επιζήμιο, για τον λόγο ότι επικαλείται την αιτία και το αποτέλεσμα των διακρίσεων που οι ίδιες βιώνουν. Ας σπάσουμε λοιπόν αυτό το επιχείρημα σε μικρά κομμάτια, που να είναι αρκετά μικρά, ώστε να χωρούν σε ένα καλάθι αχρήστων.

 

Οι butch λεσβίες είναι γυναίκες

Οι μόνοι λόγοι που κάποιος να ισχυριζόταν διαφορετικά δεν είναι άλλοι από τον σεξισμό και την ομοφοβία. Το πώς οι butches βιώνουν και παρουσιάζουν τον εαυτό τους προς τα έξω δεν είναι αντίθετο από την γυναικεία τους φύση. Και αυτό γιατί το να είσαι γυναίκα δεν είναι το ίδιο με το να παίζεις τον θηλυκό ρόλο του φύλου. Το να είσαι θηλυκή δεν είναι το ίδιο με το να είσαι γυναίκα. Το να είσαι γυναίκα δεν είναι το ίδιο με το να είσαι θηλυκή. Και οι γυναίκες δεν θα πρέπει να τα βάζουν στο ίδιο κουτί. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να είσαι γυναίκα χωρίς να έχεις θηλυκότητα, στο οποίο οι butch λεσβίες κάνουν καταπληκτική δουλειά στο να το εκφράζουν. (Αλήθεια τώρα, μη μας το σκοτώνετε.)

Το γεγονός είναι ότι οι λεσβίες που δεν είναι butch, οι bi γυναίκες και οι ετερόφυλες γυναίκες μπορούν όλες να πάρουν πολύτιμα μαθήματα από το πως οι butch λεσβίες ζουν. Οι butch λεσβίες μας δείχνουν μία ζωή έξω από τον θηλυκό ρόλο του φύλου με το να είναι ελεύθερες, ποθητές, και γεμάτες από δυνατότητες για επαφή με άλλες γυναίκες αν είναι αρκετά γενναίες για να το διεκδικήσουν. Και οι butch γυναίκες είναι γενναίες.

 

Οι butch γυναίκες είναι γενναίες

Οι butch λεσβίες είναι μία εκπληκτική ομάδα ανθρώπων σε γενικές γραμμές. Αλλά, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο βαθμό στίγματος. Ακόμα και ανάμεσα σε φίλους και οικογένεια μπορεί να ζουν στιγματισμένες. Οι butch λεσβίες τιμωρούνται με χιλιάδες τρόπους, μικρούς και μεγάλους, για το γεγονός ότι είναι μη θηλυκές. Αυτή η πίεση είναι σχεδιασμένη ώστε να τις οδηγήσει πίσω στο να επιτελέσουν τον θηλυκό ρόλο του φύλου που γεννήθηκαν. Το καρότο είναι η κοινωνική αποδοχή. Το μπαστούνι είναι η βία σε διάφορες διαβαθμίσεις. Αλλά αν σκεφτούμε ότι αν οι γυναίκες μαζικά ξέφευγαν από την θηλυκό ρόλο του φύλου, το πατριαρχικό σύστημα θα κατέρρεε. Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν, οι butch λεσβίες είναι η εμπροσθοφυλακή της φεμινιστικής επανάστασης. Και αξίζουν να είναι υπερήφανες για αυτό.

Στο επαναστατικό stand up Νανέτ, η Hannah Gadsby μοιράζεται ένα σύνολο από οδυνηρές εμπειρίες για το γεγονός ότι είναι “κατά λάθος θηλυκό”. Κάνει χιούμορ με το να περιγράφει πως την αποκαλούν “κύριε” επειδή διαβάζουν το αρσενικό στοιχείο πάνω της ενώ βρίσκεται σε απόσταση, δίνει μία απάντηση σε όσους περιμένουν να βγει από την ντουλάπα ως Transgender (αντί να την αποδεχτούν ως butch λεσβία με κουστούμι), και περιγράφει πως δέχτηκε σωματική βία από έναν άντρα που εξαγριώθηκε στην θέα μιας “γυναικείας αδελφής”. Με επιδέξιο χιούμορ η Gadsby επισημαίνει ότι οι butch λεσβίες δέχονται τόσες διακρίσεις σε τόσα διαφορετικά επίπεδα ώστε το αποτέλεσμα είναι πάντα οδυνηρό.

Μόνο οι άνδρες επωφελούνται του ανδρικού προνομίου

Το ανδρικό προνόμιο είναι το αποτέλεσμα του να γεννηθείς βιολογικά αγόρι σε μια πατριαρχική κοινωνία, που σημαίνει σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό αρχίζει από την στιγμή της γέννησης. Και αν και είναι εφικτό, να το αφήσεις πίσω σου, πολύ λίγοι άνδρες επιλέγουν να το κάνουν λιγότερο για το ότι να ξεμάθεις το φύλο σου θέλει σκληρή δουλειά και περισσότερο γιατί δεν θέλουν να δώσουν πίσω το προνόμιο της αρρενωπότητας.

Οι άντρες πληρώνονται περισσότερο από τις γυναίκες και κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι του πλούτου. Οι άντρες έχουν μεγαλύτερη παρουσία από την τηλεόραση μέχρι τις κυβερνήσεις. Και όταν οι άντρες παντρευτούν μία γυναίκα, συνήθως έχουν όλες τις ανέσεις ενός σπιτιού και τις χαρές μιας οικογένειας χωρίς το βάρος της δουλειάς που χρειάζεται για να τα διατηρήσουν. Το ανδρικό προνόμιο είναι τεράστιο. Αλλά οι butch λεσβίες όπως και οι άλλες γυναίκες δεν επωφελούνται από αυτό. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο. 

Η κοινωνικότητα του φύλου είναι συγκεκριμένη. Γι’ αυτό τον λόγο πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών του πλανήτη θα βιώσουν κάποια μορφή βίας κατά την διάρκεια της ζωής τους. Και για τον ίδιο λόγο αυτός που θα έχει διαπράξει την βία θα είναι κατά πλειοψηφία άνδρας. Ακόμα όμως και αν οι butch λεσβίες παρουσιάζονται ως αρρενωπές, δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί μεγαλώνοντας ως αρρενωπές με την πεποίθηση της ανδρικής κυριαρχίας.

Οι Butch λεσβίες έχουν γυναικείο σώμα, το οποίο τις κατατάσσει σε πιθανούς στόχους της ανδρικής βίας όσο και τις άλλες γυναίκες. Το να παρουσιάζεσαι ως αρρενωπή δεν σε κάνει από το να βγεις από πιθανός στόχος αλλιώς περισσότερες γυναίκες θα τον υιοθετούσαν. Στην πραγματικότητα κουβαλάει ένα επιπλέον ρίσκο. Οι butch λεσβίες απορρίπτουν την θηλυκότητα, το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει μισογυνισμό και βία.

 

Τι συμβαίνει με την Φεμφοβία?

Ένα μέρος του μύθου ότι οι butch λεσβίες επωφελούνται του ανδρικού προνομίου προέρχεται από το ότι έχουν κοινωνική δύναμη πάνω στις θηλυκές. Κατά καιρούς κατηγορούνται ως φεμφοβικές ή ότι θέλουν να διαγράψουν την θηλυκότητα ως καταπιεστές των θηλυκών γυναικών. Και αυτό το επιχείρημα είναι ανοησία.

Οι θηλυκές γυναίκες δεν περιθωριοποιούνται από τις butch είτε σαν φίλες είτε σαν σχέση. Αντίθετα οι butches έχουν διαγραφεί σε όποια λεσβιακή παρουσίαση υπάρχει. Στο L World, το πρώτο mainstream λεσβιακό τηλεοπτικό σόου είναι γεμάτο από θηλυκούς χαρακτήρες. Ακόμα και η Shane που είναι ότι ποιό κοντά στην butch αισθητική βρίσκεται στην θηλυκή πλευρά του ανδρόγυνου φάσματος. Με την πολύ μικρή αντιπροσώπευση των butch στις ταινίες και την τηλεόραση διαγράφεται ότι μόνο οι θηλυκές λεσβίες είναι το “αποδεκτό” πρόσωπο της κοινότητας.

the L world

Το να βγαίνει η θηλυκότητα στην συμπεριφορά και την εμφάνιση σημαίνει ότι υπάρχει σαν πιθανότητα να θεωρηθεί ετερόφυλη. Αν και αυτό μπορεί να κάνει αρκετές λεσβίες να νιώθουν άβολα, φέρνει και κάποιες επιβραβεύσεις.

Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία από σχέσεις butch/femme από το 1940 που δείχνουν ότι οι θηλυκή λεσβία δούλευε για να ζήσει το ζευγάρι γιατί συχνά υπήρχε αποκλεισμός της butch από την εργασία. Το να περνάς για ετερόφυλη δεν έρχεται χωρίς αμοιβή και δεν είναι σύμπτωση. Ζούμε σε μία έτερο-πατριαρχική κοινωνία που έχει επενδύσει στους κανόνες του φύλου. Οι άνθρωποι που θεωρούνται ότι συμμορφώνονται - ανταμείβονται.

 

Το προσωπικό είναι και πολιτικό

Η πολιτική των butch και των femme λεσβιών δεν είναι εύκολη, ειδικά για τις γυναίκες που το βιώνουν. Αλλά οι ποιό σημαντικές πολιτικές είναι αυτές που είναι λιγότερο βολικές. Η πολιτική του butch & femme είναι αρκετά εφάμιλλη με την πολιτική του ανοιχτού και σκούρου μαύρου δέρματος. Οι μαύροι άνθρωποι με ανοιχτό δέρμα αντιμετωπίζουν λιγότερο ρατσισμό σε σχέση με τους σκουρόχρωμους μαύρους. Μέσω της λογικής του ρατσισμού, βλέπουν το ότι είσαι ποιό κοντά στον άνθρωπο ανάλογα με το πόσο πλησιάζεις το λευκό. Και o ρατσισμός ανάμεσα σε ανοιχτούς και σκούρους μαύρους ανθρώπους λέγεται colorism. Αντίστοιχα λοιπόν με τους ανοιχτόχρωμους μαύρους οι θηλυκές γυναίκες είναι το αποδεχτό πρόσωπο της λεσβιακής κοινότητας. Οι femmes είναι ότι ποιο κοντά στην ιδέα της γυναίκας που θεωρείται το “φυσιολογικό”. Το να υποστηρίζει κάποιος ότι μία butch λεσβία έχει ανδρικό προνόμιο έναντι μιας femme φαίνεται τόσο γελοίο όσο το μιλάς για αντίστροφο colorism ρατσισμό. Δεν συμβαίνει. Φυσικά οι femme λεσβίες είναι λεσβίες. Όπως και οι ανοιχτόχρωμοι μαύροι είναι μαύροι. Και οι δύο είναι αληθινοί και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Υπάρχουν όμως βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για το ποιος κρατάει τα σχετικά προνόμια στην κάθε ομάδα και για ποιόν λόγο αυτό συμβαίνει - γιατί οι απαντήσεις κρατάνε το κλειδί της ελευθερίας για όλες μας.

afterellen.com

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...