Carmen and Lola

ΟΙ ΛΕΣΒΙΑΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ OUTVIEW 2019

Δεν υφίσταται queer κινηματογραφικό φεστιβάλ χωρίς ταινίες με πρωταγωνίστριες λεσβίες.

Στο φετινό Outview Queer Film Festival στην Ταινιοθήκη , οι λεσβίες διεκδικούν δυναμικά προβολή και αντιπροσώπευση και την κερδίζουν. Συνολικά από τις 13 έως τις 17 Απριλίου, θα προβληθούν 6 μεγάλου μήκους λεσβιακές ταινίες, 7 μικρού μήκους, και θα πραγματοποιηθεί το αφιέρωμα μικρού μήκους με τίτλο “Lesbian Stories”, που θα περιλαμβάνει ακόμα 7 ταινίες.

Λίγα λόγια για τις μεγάλου μήκους ταινίες

Συνολικά θα προβληθούν 5 μεγάλου μήκους λεσβιακές ταινίες και 1 ντοκιμαντέρ.

Air/ Luft Τρίτη 16/4 αίθουσα Α ώρα 18:00 είσοδος δωρεάν

Ο Γερμανός Αnatol Schuster σκηνοθετεί μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δυο διαφορετικές νεαρές γυναίκες, την Λούκ και την Μάνια. Η πρώτη είναι δυναμική και επαναστάτρια. Η δεύτερη είναι χαμηλών τόνων, ονειροπόλα, ρομαντική. Οι αντιθέσεις τους θα τους φέρουν μπροστά σε αδιέξοδα.

Carmen and Lola Δευτέρα 15/4 αίθουσα Α ώρα 18:00 είσοδος δωρεάν

Υπάρχουν ακόμα γελαστές Ρομά: Δύο από αυτές είναι η Κάρμεν, που πουλάει έπιπλα σε μια υπαίθρια αγορά της Μαδρίτης, και η Λόλα, μια έφηβη μανάβισσα. Παρά το συντηρητικό περιβάλλον της κοινότητας των Ρομά όπου μεγαλώνουν, ερωτεύονται η μια την άλλη, και αρχίζουν να σχεδιάζουν από κοινού το μέλλον, αδιαφορώντας για τις απανωτές αρνήσεις της κοινωνίας.

Dykes, Camera, Action! Τετάρτη 17/4 αίθουσα Α ώρα 18:00 είσοδος δωρεάν

Σε σκηνοθεσία της Caroline Berler, αποτελεί μία ιστορία queer σινεμά από γυναίκες δημιουργούς. Μεταξύ του Stonewall, του φεμινιστικού κινήματος και του πειραματικού κινηματογράφου του ’70, οι λεσβίες οικοδόμησαν ορατότητα και μεταμόρφωσαν την κοινωνική φαντασία για την διαφορετικότητα. Οι δημιουργοί Barbara Hammer, Su Friede, Rose Troche, Cheryl Dunye, Yoruba Richen, Desiree Akhavan, B. Ruby Rich, Jenni Olson και άλλοι, μοιράζονται ιστορίες από τη ζωή τους και συζητούν τον τρόπο με τον οποίο έχουν εκφράσει την queer ταυτότητα τους μέσω των ταινιών.

Shakedown Παρασκευή 12/4 αίθουσα Α ώρα 20.10 και Τετάρτη 17/4  αίθουσα Β ώρα 21:20

Το αμερικανικής παραγωγής Shakedown, αποτελεί ένα ντοκιμαντέρ για τα ιστορικά πάρτι του ομώνυμου κλαμπ του Λος Άτζελες, τα οποία έγραψαν ιστορία χάρη στη φρενίτιδα και την εξαλλοσύνη τους, αποτελώντας ταυτόχρονα έναν πολύτιμο χώρο ελευθερίας για την underground μαύρη λεσβιακή σκηνή της πόλης. Οι Αφροαμερικανίδες που ξεκίνησαν τα πάρτι, εμπνευσμένες από τα θρυλικά σόου της τρανς Mahogany, έφεραν στο προσκήνιο τις χορεύτριες go–go και στριπτίζ τις οποίες παρουσίαζε η μπουτς Ρόνι Ρον. Σταδιακά το Shakedown αναπτύχθηκε σε κάτι πολύ περισσότερο από ένα κλαμπ, με τη σκηνοθέτιδα Leilah Weinraub όντας η ίδια μέλος της κοινότητας που αναπτύχθηκε γύρω του, να δίνει έμφαση στο ντοκιμαντέρ για τη σημασία που είχε στην έκφραση της μαύρης λεσβιακής υποκουλτούρας.

Spit and Ashes Παρασκευή 12/4 αίθουσα B ώρα 22.00

Η διαχρονική βία που αναγκάζονται να υποστούν οι γυναίκες από την πατριαρχία στο όνομα της θρησκείας, της ιατρικής και της οικογένειας, παίρνει σάρκα και οστά. Μέσα από συμβολικές αναπαραστάσεις αυτών των θεσμών, παρακολουθούμε γυναίκες οι οποίες συμμετέχουν σε κτηνώδη ερωτικά τελετουργικά, τα οποία τις προκαλούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν την απελευθέρωση των σωμάτων τους. Αυτή όμως θα είναι η πρώτη μάχη που καλούνται να δώσουν.

Wild Nights with Emily Τρίτη 16/4 αίθουσα Α ώρα 20:20 είσοδος δωρεάν

Αμερικανική ταινία βιογραφικής κωμωδίας, σε σκηνοθεσία της Madeleine Olnek με πρωταγωνιστή τη Molly Shannon ως Emily Dickinson. Αποτελεί δραματουργία της ελάχιστα γνωστής πλευράς της ζωής της συγγραφέως Emily Dickinson, και ιδιαίτερα της σχέσης της με μια άλλη γυναίκα.

dykes camera action

dykes camera action

Λίγα λόγια για τις μικρού μήκους ταινίες

A Great Ride Δευτέρα 15/4  αίθουσα B από τις 17:30 στο αφιέρωμα “Elderly happily ever after

Πόσες εκπλήξεις μπορεί να επιφυλάσσει ακόμα η ζωή σε συνταξιούχες που ζουν σε κοινότητα λεσβιών στις ΗΠΑ; Αρκετές είναι η απάντηση που δίνουν οι πρωταγωνίστριες Σάλι Γκέρχαρτ κι Μπρέντα Κρόφορντ, ακτιβίστριες αποφασισμένες να παλέψουν την ομοφοβία μέχρι τέλους. Ο ενθουσιώδης τρόπος ζωής της Γκέρχαρτ, καθηγήτριας πανεπιστημίου που ζει στην εξοχή, και της αδιάκοπα μαχητικής Κρόφορντ αποτελεί ζωντανή απόδειξη πως η ηλικία δεν είναι εμπόδιο στο να παραμένει κανείς δραστήριος.

Correctment Σάββατο 13/04 αίθουσα Α ώρα 12:46 - 12:56

Η Αγάπη Κουστένη σκηνοθετεί την ιστορία μιας γυναίκας έρχεται αντιμέτωπη με το αποτρόπαιο φαινόμενο του διορθωτικού βιασμού, όταν τα ερωτικά συναισθήματά της για μία άλλη γυναίκα δε γίνουν αποδεκτά από τον περίγυρό της. Με την παρουσία της σκηνοθέτιδας Αγάπης Κουστένη.

Monica Loose on a Cruise Δευτέρα 15/4  αίθουσα B από τις 17:30 στο αφιέρωμα “Elderly happily ever after

Σε μια κρουαζιέρα στη θάλασσα της Καραϊβικής παρακολουθούμε μια παρέα έγχρωμων λεσβιών από τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς απολαμβάνει τις διακοπές της. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η φιγούρα της ώριμης Μόνικα, μιας μητέρας πέντε παιδιών, η οποία μιλά ανοιχτά στην κάμερα για τις ερωτικές εμπειρίες που καθόρισαν τον τρόπο ζωής της.

The Bony Lady Παρασκευή 12/04  αίθουσα B ώρα 18:20 - 19:40

Αιρέσεις υπάρχουν πολλές, εκείνη της διεμφυλικής Μεξικανής Arely Vazquez όμως είναι μοναδική. Η ηγέτης της θρησκευτικής ομάδας Santa Muerta, με έδρα το Κουίνς της Νέας Υόρκης, ενόψει μιας λατρευτικής συνεύρεσης έρχεται αντιμέτωπη με προκλήσεις που ενισχύουν ακόμα περισσότερο την πίστη της.

The Cave 13/04 αίθουσα Α ώρα 12:57 - 13:10

Σε μια σπηλιά μέσα στη θάλασσα, πέντε άνθρωποι απολαμβάνουν ελεύθερα τη φύση και τους εαυτούς τους, αγγίζοντας και αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλο χωρίς ενδοιασμούς. Με την παρουσία των σκηνοθετών.

Unconditional Love Κυριακή 14/04 αίθουσα Α  ώρα 16:25 - 16:28

Μια όμορφη νεαρή κοπέλα επιστρέφει στην πόλη που γεννήθηκε και έζησε αξέχαστα παιδικά χρόνια. Εκεί βρίσκει ένα κουτί γεμάτο αναμνήσεις από την «αλλιώτικη» οικογένειά στην οποία μεγάλωσε και τη γέμισε αγάπη. Με την παρουσία του σκηνοθέτη.

Άνοιξη Κυριακή 14/04 αίθουσα Α ώρα 22:15 - 22:25

Δύο νεαρές λεσβίες από τη Συρία, φτάνουν στην Ελλάδα με την επιθυμία να ξεκινήσουν νέα ζωή, αφού πλέον έχουν αφήσει πίσω την οικογένεια και την πατρίδα τους. Με την παρουσία του σκηνοθέτη.

The bony lady

The bony lady

Λίγα λόγια για τις ταινίες του αφιερώματος

Το Σάββατο 13 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 το αφιέρωμα “Lesbian Stories”, που θα περιλαμβάνει συνολικά 7 μικρού μήκους ταινίες.

Angela Wilson: A Butcher’s Story

Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει η Angela Wilson στο ανεξάρτητο χασάπικό της «Avedano’s» στο Σαν Φρανσίσκο, με το οποίο φιλοδοξεί να γκρεμίσει μια και καλή τις κυρίαρχες συντηρητικές προκαταλήψεις πολλών απέναντι στις λεσβίες φεμινίστριες γυναίκες σαν και εκείνη.

Children Alike

Τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς τα είχε στο μυαλό του ο Johannes όταν συστήνει την κοπέλα του στην αδερφή του. Οι δυο τους όχι απλώς γνωρίζονται, αλλά κρύβουν ένα μυστικό που γνωρίζουν μόνο εκείνες και θα τον αφήσει άναυδο. Επίσημη συμμετοχή στο Frameline Film Festival.

Lioness

Η 12χρονη Leo μοιάζει με ένα συνηθισμένο κορίτσι της ηλικίας της, όμως η ζωή της μοιράζεται ανάμεσα στα μαθήματα του σχολείου, το νοικοκυριό, και τη φροντίδα του καταθλιπτικού πατέρα της. Μια αχτίδα ευτυχίας αρχίζει να ζεσταίνει τη ζωή της, όταν νιώσει τα πρώτα ερωτικά συναισθήματα για την καλύτερή της φίλη.

The Last Supper

Σας έχει συμβεί ποτέ να παραγγείλετε πίτσα, να φτάσει κρύα, και να πάτε στην πιτσαρία να διαμαρτυρηθείτε; Πολύ πιθανό. Έχει τύχει όμως να κάνετε όλα αυτά και όταν επιστρέψετε στο σπίτι να βρείτε ένα πτώμα; Ελπίζουμε πως όχι, γιατί αυτό συνέβη και στην άτυχη ηρωίδα της ταινίας.

Tutti a Casa

Η προσωπική ιστορία της σπουδαίας μαθηματικού Maria Sylvia Spollato, η οποία τη δεκαετία του ’70 πήρε μέρος σε εκδήλωση για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και την επόμενη μέρα είδε το πρόσωπό της σε εξώφυλλο περιοδικού. Το δημόσιο coming out της είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη δουλειά της και να καταλήξει άστεγη.

When Abbie Met Emmy

Η σκοτεινή αίθουσα του κινηματογράφου δε μας ελκύει μόνο για τη μαγεία που προβάλλει στη μεγάλη οθόνη, αλλά και για όσα απρόβλεπτα μπορούν να συμβούν υπό το φως του προβολέα. Αυτό συνειδητοποιεί και η Abbie όταν σε ένα σινεμά συναντά την Emmy.

Whole
Η Yana βρίσκεται σε ένα γαμήλιο πάρτι αλλά αδυνατεί να χαλαρώσει και να περάσει καλά. Μέσα της νιώθει εγκλωβισμένη ανάμεσα σε αυτά που νιώθει και αυτά που οι άνθρωποι γύρω της τής επιβάλουν νιώθει. Όμως όταν ένα πρόσωπο εμφανιστεί από το πουθενά γεννώντας μέσα της το ερωτικό ενδιαφέρον, όλα όσα νιώθει θα γίνουν αμέσως ξεκάθαρα.

ANGELA WILSON, A BUTCHERS STORY

ANGELA WILSON, A BUTCHERS STORY

Ταινιοθήκη - Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...