Ελίζα Σαββίδου: να καλυφθούν από το νόμο τα τρανς και ίντερσεξ άτομα (Κύπρος)

Τη συμπερίληψη άλλων δύο ευάλωτων ομάδων πολιτών, που υπόκεινται στην Κύπρο απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, στην προτεινόμενη νομοθεσία που εξετάζει η Βουλή για την προστασία τους από τα εγκλήματα μίσους, ζήτησε η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου.

Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, ημερ. 15/2/2017, καθιστά σαφές ότι για σκοπούς πληρέστερης προστασίας των πολιτών, που αποτελούν μέρος ευάλωτων ομάδων αλλά και ευθυγράμμισης με τα κελεύσματα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, η κυπριακή νομοθεσία πρέπει να περιλαμβάνει και να προνοεί για τα αδικήματα μίσους, την ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου ως προστατευόμενων χαρακτηριστικών. Κοντολογίς, η κ. Σαββίδου ζήτησε όπως ποινικοποιηθούν και τα εγκλήματα μίσους κατά των τρανς (διεμφυλικών) και των ίντερσεξ (μεσοφυλικών) ατόμων που περνούν τα πάνδεινα στην Κύπρο. Όπως καταγγέλλεται, υπόκεινται σε ταπεινωτική μεταχείριση και χλευασμό ενώ υφίστανται διακρίσεις και ιδιαίτερα βίαιες συμπεριφορές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τα εγκλήματα μίσους, που εξετάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, περιλήφθηκε στην ατζέντα της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση, την περ. Παρασκευή. Ωστόσο, μετά από διαβήματα της Επιτρόπου Διοικήσεως, το νομοσχέδιο αποσύρθηκε προκειμένου να περιληφθούν σ’ αυτό τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα, η αξιοπρέπεια των οποίων κινδυνεύει καθημερινά, σύμφωνα με την Ελίζα Σαββίδου, όπως και η σωματική τους ακεραιότητα.

Όπως εξηγεί στην επιστολή της προς τους βουλευτές της Επιτροπής Νομικών η κ. Σαββίδου, ο όρος τρανς αναφέρεται στα άτομα που το κοινωνικό τους φύλο (εμφάνιση, συμπεριφορά, καταμερισμός εργασίας) διαφοροποιείται από το ανατομικό ή αλλιώς το φύλο που καταγράφηκε νομικά κατά τη γέννησή τους. Τα τρανς άτομα ενδέχεται να έχουν υποβληθεί σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. Τα διεμφυλικά άτομα, λόγω της μετέπειτα διαφοροποίησης του φύλου τους από το αποδοθέν στη γέννηση, υπόκειντο ανέκαθεν σε ταπεινωτική μεταχείριση και χλευασμό.

Ίντερσεξ ή μεσοφυλικοί είναι οι άνθρωποι που έχουν είτε μέρος είτε και αντρική και γυναικεία φυσιολογία. Σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως, τα μεσοφυλικά άτομα διαφέρουν από τα διεμφυλικά καθώς η κατάστασή τους συνδέεται, εν πρώτοις τουλάχιστον, με το ανατομικό φύλο και όχι με το κοινωνικό φύλο και την ταυτότητα φύλου. Η κατάσταση των ίντερσεξ ανθρώπων δεν είναι ευρέως γνωστή. Η περιορισμένη γνώση αναφορικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των ατόμων, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά, στον ευρωπαϊκό χώρο, το 2013, από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με ψήφισμα κάλεσε τα κράτη μέλη να αναλάβουν τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας για την ενίσχυση της γνώσης αναφορικά με την εξειδικευμένη κατάσταση των ίντερσεξ ατόμων και παράλληλα, να προσαρμόσουν, ανάλογα, τις νομοθεσίες σε σχέση με τα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων.

Πηγή T- ZINE

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...