Συνέντευξη Kristin Hersh από την Μαρία Cyber

Κατ’αρχάς να σας συστηθώ, με λένε Maria Cyber (ή τουλάχιστον έτσι με φωνάζουν όλοι και το υιοθέτησα). Είμαι 38 ετών και σας παίρνω αυτή την συνέντευξη έχοντας δυο ιδιότητες. Η μία αφορά το πρώτο web ραδιόφωνο στον κόσμο που ο χρήστης κάνει την δική του ραδιοφωνική εκπομπή  από το σπίτι του, από τον υπολογιστή του και λέγεται MindRadio (δυστυχώς ακόμα είναι όλο το web site μόνο στα ελληνικά εκτός από το UPLAY που μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά) και επίσης έχω το μεγαλύτερο ελληνικό portal για λεσβίες και φυσικά είμαι λεσβία και πάνω από όλα φανατική fan σας. Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν θα έχετε το χρόνο για μακροσκελής γραπτές απαντήσεις, θα χαιρόμουνα να είχα την χαρά για μια από κοντά συνέντευξη. Σας παρακαλώ να αισθανθείτε ελεύθερα να απαντήσετε όσο αντέχετε 🙂

Ευχαριστώ Μαρία…

Πιστεύοντας πάρα πολύ στην ελευθερία του διαδικτύου ( για αυτό δημιούργησα και αυτό το διαδραστικό web radio) εντυπωσιάστηκα όταν ανακάλυψα το video contest που κάνατε στο YoTube και μάλιστα είδα και πολλά όμορφα video που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Θέλετε να μου μιλήσετε για αυτό;

Έχουμε προσπαθήσει να αγκαλιάσουμε την ‘κουλτούρα της συμμετοχής’ όσο πιο νωρίς γινόταν. Εκεί βρίσκονται οι καρδιές μας και από εκεί αντλούμε τις καλύτερες ιδέες μας. Σε αυτή τη λογική βασίζεται και το CASH (https://cashmusic.org). Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο το μελλον αλλά έτσι είναι τα πράγματα αυτή την στιγμή.

Ποιος εμπνεύστηκε την ιδέα;

Ο Billy. Αν και θα με σκότωνε αν με άκουγε να το λέω αυτό. Πράγματι βρίσκουμε όλες τις ιδέες μαζί, ειδικά όταν βγάζουμε το σκύλο βόλτα.

Σαν εμπειρία πως ήταν να βλέπετε όλες αυτές τις εκτελέσεις τραγουδιών σας; Συγκινηθήκατε, γελάσατε, φρικάρατε;

Το λάτρεψα. Πάει πέρα από τα όρια του κολακευτικού- μετατρέπεται σε ένα είδος συνεργασίας. Αυτό είναι πολύ καλύτερο.

Και τι πιστεύεται εσείς για την δύναμη του διαδικτύου και πόσο cyber freak είσαστε?

Το Internet έχει φέρει πολλά πλεονεκτήματα στην μουσική κατά την άποψή μου. Γίνεται πολλή συζήτηση για το πώς το Internet καταστρέφει την μουσική…αλλά αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να λένε είναι ότι καταστρέφει τις δισκογραφικές. Ίσως δικαίως το λένε ότι τις καταστρέφει μιας και το ίντερνετ σκότωσε την χήνα που γεννούσε τα χρυσά αυγά. Αλλά η βιομηχανία της μουσικής ζει και βασιλεύει. Υπάρχουν τόσες πολλές καινούριες ιδέες εκεί έξω…πολύ περισσότερες από ότι ποτέ. Το μόνο πράγμα που μου λείπει είναι ένα πραγματικά ανεξάρτητο ραδιόφωνο. Μου λείπει το ‘κολλεγιακό ραδιοφώνο’ στις μέρες μας. Για αυτό το λόγο τόσος κόσμος αγάπησε το συγκρότημά μου, Throwing Muses.

Έχετε ποτέ ντραπεί που είστε Αμερικανίδα; (Μην προσβληθείτε από την ερώτηση, είναι κάτι που έχω συναντήσει πολύ στην ζωή μου από Αμερικανούς)

Ντρέπομαι τελευταία λόγω των ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν την Αμερική. Αλλά πιστεύω προσωπικά ότι οι πλούσιοι λευκοί άντρες που μιλάνε για την Αμερική δεν είναι η Αμερική. Είμαστε καλύτεροι από αυτό και έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία και μας ενδιαφέρουν πολύ περισσότερα πράγματα από την ποπ κουλτούρα. Είναι οι βιομηχανίες που θέλουν να μας αποσπάσουν την προσοχή με την ποπ κουλτούρα αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί δουλεύουν σαν τα σκυλιά προσπαθώντας να πληρώσουν το νοίκι ώστε να μπορούν να διαμαρτυρηθούν. Έχουμε περάσει άσχημα τα τελευταία 8 χρόνια αλλά με τον ένα τρόπο ή τον άλλο θα τελειώσει.

Θα βάζατε ποτέ υποψηφιότητα για πολιτικός στην χώρα σας;

Όχι

Πιστεύεται στην δύναμη του κινήματος στις μέρες μας; Με την έννοια ότι πιστεύεται, ότι πότε ο κόσμος θα συσπειρωθεί και θα αντιδράσει ή ότι δεν έχει αντοχές πλέον;

Πιστεύω ότι ο κόσμος κάνει ότι μπορεί για να επιβιώσει. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημά μας και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτών που μας διοικούν. Έχουν κάνει τα πράγματα τόσο δύσκολα για την πλειοψηφία του κόσμου που δεν μπορούν καν να σηκώσουν το κεφάλι τους από την δουλειά τόσο ώστε να μπορούν και να διαμαρτυρηθούν.

Πρωτοέμαθα για εσάς όταν ήμουν πολύ μικρή, σε μια εξαίσια παραλία στο νησί της Σαπφού, την Λέσβο, μια κοπέλα πήρε μια κιθάρα, μια νύχτα και έπαιξε το "Υour Ghost" και βούρκωσα. Από τότε ανακάλυψα ότι ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, όποιος ξέρει κιθάρα σίγουρα ξέρει να παίζει και να νιώθει το "Υour Ghost". Τι σημαίνει αυτή η τρομερή διαπλανητική επιτυχία αυτού του τραγουδιού για εσάς; Έχετε φανταστεί ότι ακόμα και δισέγγονά σας θα βρίσκονται με παρέες σε παραλίες και θα ακούνε το τραγούδι που δημιούργησε η προγιαγιά τους; Δεν το θεωρείται σαν ένα πραγματοποιημένο όνειρο ζωής για τον κάθε άνθρωπο να αφήσει πίσω του ένα τόσο γνωστό δημιούργημα;

Σε ευχαριστώ για την ιστορία σου. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βρεις ένα τρόπο να φέρεις τα τραγούδια στον κόσμο. Φαίνεται να θέλουν να γεννηθούν. Όταν τα ακούω, ξέρω ότι αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μου, να τα ακούω και να τα καταγράφω όσο καλύτερα μπορώ και όσο πιο ‘καθαρά’ γίνεται χωρίς να τους περνάω τις δικές μου ιδέες και τα δικά μου συναισθήματα. Τα τραγούδια αξίζουν να είναι καθολικά και όχι προσωπικά.

H Kristin Hersh πιστεύει στο κάρμα, στα ζώδια και στις προλήψεις και αν ναι πιστεύεται με τρόπο που σας περιορίζουν την ζωή ή που απλά σας δίνουν μια άλλη οπτική στο να ερμηνεύσετε καταστάσεις; Έχετε ποτέ σε κάποια ή κάποιον να σας πει το μέλλον;

Βάζω αυτά τα πράγματα στην ίδια κατηγορία με τα όνειρα και την μυθολογία. Υπάρχουν μαθήματα ζωής που μπορεί να πάρει κάποιος από αυτές τις εικόνες και αυτές τις ιδέες. Αλλά πιστεύω ότι η μόνη αξία τους είναι με αυτή τη δυνατότητα. Τίποτα αρνητικό έχει μεγάλη αξία σε μεγάλη διάρκεια χρόνου.

Ποια είναι η αγαπημένη σας γυναίκα ηθοποιός/τραγουδίστρια(εκτός από εσάς)/συγγραφέας, συνολικότερα καλλιτέχνιδα;

Αρνούμαι στην ιδέα να χωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση το φύλο. Δεν πιστεύω στο φύλο και νιώθω ότι αν βλέπουμε τους εαυτούς μας ως διαφορετικούς, βασισμένοι μόνο στο φύλο, τότε θα υποφέρουμε έπειτα στην ζωή μας. Αγαπάω τους άντρες και τις γυναίκες για αυτό που έχουν να προσφέρουν. Λατρεύω τους James Hillman και Kurt Vonnegut, Jeanette Winterson και Louise Erdrich αλλά όχι σαν άντρες ή γυναίκες αλλά για αυτό που μπορούν να προσφέρουν.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία;

Raising Arizona.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι είστε υπέρμαχος του φεμινισμού. Πως είναι η ζωή σας με τόσα αγόρια γύρω σας; Αν δεν κάνω λάθος έχετε όλο γιους και σύζυγο; Σας έχει λείψει να είχατε και μια κόρη;

Όπως είπα(ίσως μακροσκελές κιόλας)δεν δίνω μεγάλη σημασία στο φύλο. Έχω πανέμορφους, ισορροπημένους άντρες γύρω μου. Περιμένω από αυτούς ότι θα περίμενα και από μια κοπέλα…από ένα άλλο άτομο δηλαδή. Ευγένεια, καλοσύνη, χιούμορ και εξυπνάδα. Ίσως να ήταν καλά να είχα και ένα κοριτσάκι αλλά πραγματικά δε βλέπω τι διαφορά θα είχε.

Ασχολείται κάποιο από τα παιδιά σας με την μουσική;
 
Ναι, όλα τους. Ένα έχει ένα συγκρότημα και κάνουν περιοδείες, ο ένας κάνει ηχογραφήσεις στο σπίτι για τον εαυτο του και για τους φίλους του, ένας παίζει  μόνος στο δωμάτιο του και ο άλλος ακούει μουσική και χορεύει σε όλο το σπίτι. Παίζουν και όλοι μαζί κάποιες φορές που είναι πολύ όμορφο.

KRISTIN HERSH LIVE IN ATHENS

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...