Η Ελευθερία Τσιάρτα μας μιλάει για την παρέμβασή της στο ομοφοβικό παραλήρημα του ξάδελφού της

Η Ελευθερία Τσιάρτα ζει με την οικογένειά στης στο Βερολίνο. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά εκείνη όταν την ρωτάμε ποια είναι «είμαι μία μάλλον βαρετή (σχεδόν) μεσήλικας, που ζω ευτυχισμένα με τον αγαπημένο μου άντρα, και μαζί προσπαθούμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Αγαπώ τους ανθρώπους και η αδυναμία μου για τις χορωδίες (και όχι μόνο), με έφερε εδώ και λίγα χρόνια στο Βερολίνο».

 

Η Ελευθερία είναι πρώτη ξαδέλφη του Βασίλη Τσιάρτα, παλαίμαχου διεθνή ποδοσφαιριστή, που προκάλεσε αναστάτωση με τα ομοφοβικά του σχόλια στο facebook. Συγκεκριμένα έγραψε: «Εύχομαι οι πρώτες αλλαγές φύλλου (εν. φύλου) να γίνουν στα παιδιά αυτών που ψήφισαν αυτό το αίσχος. Να δω με τι καμάρι θα κυκλοφορήσουν. Υ. Γ. Νομιμοποιήστε και τους παιδόφιλους να ολοκληρώσετε τα εγκλήματα»

Στη συνέχεια και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, έκανε νέο ποστάρισμα: «Σχετικά με κάποιους που μου στέλνουν μηνύματα στο inbox μου χωρίς να είναι φίλοι μου κ μου λένε τι πρόβλημα έχω με τους gay και τα ομόφυλα ζευγάρια έχω να τους πω το εξής: Ο καθένας μπορεί να έχει τις προτιμήσεις του είτε άντρας είτε γυναίκα κ το σέβομαι απόλυτα. Για μένα όμως ζευγάρι είναι μόνο ένας άντρας κ μια γυναίκα, οι υπόλοιποι είναι ΑΠΛΑ ΜΑΖΙ.

Όσους γάμους όσες παρελάσεις και οτιδήποτε άλλο κάνουν δε πρόκειται να το δεχθώ ως φυσιολογικό. Με ξεπερνάει βέβαια το ότι θέλουν να έχουν και παιδιά όπως επίσης και το να βγαίνουν δημόσια να το επιδείξουν. Στο σπίτι του ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Και αυτά τα ότι όποιος δε συμφωνεί είναι ρατσιστής κ διάφορες τέτοιες αηδίες να πάνε να τα πούνε αλλού. Υπάρχει πέρα απ´ την αισθητική του κάθε ανθρώπου και η αξιοπρέπεια. Ο θεός έπλασε τον Αδάμ κ την Εύα. Τα υπόλοιπα κατασκευάστηκαν για κατανάλωση».

Η Ελευθερία δεν συμφωνεί με τις απόψεις του ξαδέλφου της. Όπως μας λέει, όταν τις πρωτοείδε τις αγνόησε. Σκέφτηκε ότι δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος με τέτοιες απόψεις, ακόμα και μέσα στην οικογένειά της. Την επόμενη μέρα, ωστόσο, άρχισε να λαμβάνει πολλά μηνύματα που την κινητοποίησαν. Μηνύματα από γνωστούς που γνωρίζουν την συγγενική της σχέση με τον Βασίλη Τσιάρτα. Κάποιοι την ρωτούσαν επικριτικά «τι είναι αυτά που λέει ο ξάδελφός σου», κάποιοι της έγραφαν ότι «τα λέει καλά ο ξάδελφός σου». Άλλοι που δεν γνώριζαν την σχέση τους, συνειδητοποίησαν την συνωνυμία και την ρώτησαν ευθέως αν είναι συγγενείς.

Αυτό, όμως, που την στεναχώρησε περισσότερο ήταν μηνύματα από πολλά νέα παιδιά που υπονοούσαν ότι πρέπει να είναι περήφανη με τις απόψεις που εξέφρασε δημόσια ο ξάδελφός της. Εκείνη είχε την υπομονή, αρχικά, να προσπαθήσει για τους εξηγήσει κάποια πράγματα σχετικά και τις απόψεις της που είναι διαφορετικές από του ξαδέλφου της. Μας λέει χαρακτηριστικά: «Το θέμα είναι ότι κάποια συνέχιζαν με σχόλια περιμένοντας από μένα να νοιώθω περήφανη για τις απόψεις του διάσημου ξαδέρφου μου... Έτσι έμπαινα κι εγώ στη διαδικασία να προσπαθώ να μην προσβάλω τον Βασίλη και την καριέρα του, αλλά και να θέσω το θέμα του νόμου στην πραγματική του βάση με μακροσκελείς συζητήσεις».

Τελικά, όσο συνεχίζονταν όλη αυτή η κατάσταση, αποφάσισε να γράψει δημόσια την άποψή της για το θέμα, στο προσωπικό της μπλοκ, και μάλιστα να το κοινοποιήσει στο ξάδελφό της: «Το βασικό κίνητρο δεν ήταν η "υπεράσπιση της τιμής μου", αλλά το ότι μέσα από τις συζητήσεις καταλάβαινα ότι αυτά τα παιδιά, δεν έχουν πραγματικά άποψη επί του θέματος και τη διαμορφώνουν τώρα, μέσα από τέτοιες αναρτήσεις σαν του Βασίλη. Ένιωσα το βάρος του λόγου του και θεώρησα ότι έπρεπε "στον τόπο του εγκλήματος" να υπάρχει ώριμος αντίλογος».

Τα κείμενά της θα τα βρείτε εδώ.

Στο πρώτο κείμενό της κάνει μια προσπάθεια, απευθυνόμενη στον ξάδελφό της, να ξυπνήσει την ενσυναίσθησή του. Τον καλεί να αναλογιστεί αν, νιώθοντας άντρας, γεννιόταν γυναίκα τι θα έκανε και πως θα αισθανόταν. Αναφέρεται στην αγαπημένη τους γιαγιά γράφοντας χαρακτηριστικά: «Σκέφτηκα τη γιαγιά μας. Θυμάσαι πόσο θρήσκα ήταν. Σίγουρα η είδηση του νομοσχεδίου θα τη σόκαρε! Θα το θεωρούσε έργο του διαβόλου! Ήταν όμως γυναίκα του Θεού. Κόβω το κεφάλι μου, ότι όταν θα της μιλούσα και θα της εξηγούσα, θα ένιωθε. Μπορεί να εξακολουθούσε να της είναι ξένο κι αιχμηρό, αλλά θα μιλούσε μέσα της η αγάπη. Η αγάπη του Θεού, που έπλασε τον Αδάμ και τη Εύα, για τον άνθρωπο. Αν μάλιστα γνώριζε και κάποιους από τους ανθρώπους, για τους οποίους φτιάχτηκε το νομοσχέδιο, και άκουγε τις ιστορίες τους, τον πόνο και την απίστευτη ταλαιπωρία που τους προκαλεί η άγνοια των ανθρώπων και του συστήματος, τότε πάω στοίχημα ότι θα ερχόταν και μαζί μου στο επόμενο Pride η κυρά-Λευθερία. Γιατί αν μη τι άλλο, η γιαγιά πάντα υποστήριζε το σωστό και το δίκαιο και δεν δίσταζε να παλέψει για ό,τι πίστευε! Τώρα όμως θα μας βλέπει από κει που βρίσκεται και θα αναρωτιέται για τα εγγόνια της, καθώς θα διαβάζει την πράσινη, μικροσκοπική της Παράκληση, «Πού πήγε η αγάπη; Έτσι τους έμαθα εγώ; Είναι δυνατόν, δικό μου παιδί να καταριέται τα παιδιά των ανθρώπων;».

Αφού έβαλε τον σύνδεσμο του κείμενού της στο αρχικό σχόλιο του Βασίλη Τσιάρτα κοινοποιώντας του το, το σχόλιο της σβήστηκε, μαζί με τη διαγραφή της ανάρτησης, με την εξήγηση ότι κάποιοι του έκαναν αναφορά ως υβριστικό και το facebook το κατέβασε. Ο ξάδελφός της την μπλόκαρε και της ήρθε ένα μήνυμα από τον πατέρα της, λέγοντας της ότι ο ξάδελφός της δεν θέλει να τον «πρήζει», ότι τον φέρνει σε δύσκολη θέση όταν κάποιος με το ίδιο επίθετο εκφράζει αντίθετη άποψη από την δική του και ότι εκείνος είναι δημόσιο πρόσωπο και ας αφήσει άλλους, ξένους, να εκφράσουν αντίθετες απόψεις! Η διαμάχη συνεχίστηκε και στο twitter με τον ξάδελφό της να την γράφει ότι η πόλη που ζει την έχει επηρεάσει

Εκείνη πήρε την απόφαση να δημοσιοποιήσει ακόμα και την οικογενειακή διαφωνία σχετικά με όλο αυτό το περιστατικό. Γράφει: «Τελικά, μετά μεγάλης μου απογοήτευσης, διαπιστώσω, για πολλοστή φορά, ότι η αλήθεια είναι όντως υπό διωγμό. Οι συνωμοσιολόγοι που την κυνηγάν μάχονται με σθένος κραυγάζοντας με κάθε ευκαιρία, αρχίζοντας με τη φασαρία που προκαλούν να στρεβλώνουν την πραγματικότητα. Δεν πιστεύω στους αλαλαγμούς. Μήπως όμως να αρχίσουμε να απαντάμε πιο συστηματικά στην άγνοια και τη μισαλλοδοξία; Μήπως να μην αφήνουμε μοναχικούς κούκους να φέρουν την άνοιξη, άλλα όπου βλέπουμε μια θετική αντίδραση να τη συμπληρώνουμε με γνώση και πληροφόρηση; Μήπως να δείξουμε ότι η πλειοψηφία εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται την αλήθεια, πριν οι φωνακλάδες καπελώσουν τα πάντα με τις κραυγές τους; Μήπως;».

Σε ερώτησή μας πως ένιωσε με όλη αυτή την οικογενειακή κατάσταση μας λέει ξεκάθαρα: «Γενικά δεν θεωρώ ότι το θέμα είναι το πως ένιωσα εγώ καθόλου! Πέραν από την αναστάτωση με τον μπαμπά μου, τα άλλα είναι αλοιφές»!

Τέλος συμπληρώνει:
«Καταρχήν έναν από τους βασικούς λόγους που μπήκα στο κόπο να γράψω, είναι για να δουν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας και όχι μόνο, ότι δεν είναι όλοι σαν τον Βασίλη!
Οι περισσότεροι είναι σαν εμένα κι εσένα, κι ακόμη περισσότερο σαν τη γιαγιά μου, που αναφέρω στην πρώτη μου ανάρτηση. Άνθρωποι που μπορεί να σοκάρονται από τη διαφορετικότητα, αλλά έχουν καλή καρδιά και διάθεση να καταλάβουν. Γι' αυτό και θεωρώ σημαντικό να τους τα εξηγούμε μαλακά με τρόπο που να μπορούν να τα καταλάβουν.

Τέλος, μέσα από αυτή την μικρή περιπέτεια, κατάλαβα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που καταλαβαίνουν την πραγματικότητα, δεν θα φανούν σε τέτοιες καταστάσεις! Ήταν περισσότεροι οι άνθρωποι που μου έστειλαν προσωπικά μηνύματα υποστήριξης απ' ό,τι ανοιχτά δημόσια σχόλια στο Facebook ή στο twitter!

Και δεν βγάζω και την ουρά απ' έξω. Ούτε εγώ θα έγραφα τίποτα αν δεν υπήρχαν τα προσωπικά μηνύματα στη μέση! Με το να μη μιλάμε όμως, δημιουργείται η εικόνα ότι "όλοι" είναι σαν τον Βασίλη... Κι αυτό με προβληματίζει»…

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...